Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, tarafların ilk toplantıyı 16 Nisan’da yaptığını hatırlatarak ikinci görüşmenin 24 Nisan’da yapılacağını açıkladı. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 21 maddelik talep taslağını kamuoyuyla paylaşmıştı.
Görüşmeler devam ediyor: Teknik heyetler çalışıyor
Ekonomi yönetiminin Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Işıkhan, kamu işçileriyle ilgili pazarlık sürecine dair şu bilgileri verdi:
“Bu süreç çok hassas ve çok taraflı yürütülüyor. TÜHİS’in ev sahipliğinde 16 Nisan’da ilk toplantı yapıldı. Şimdi taraflar 24 Nisan’da yeniden bir araya gelecek. Teknik heyetler, ücretler, özlük hakları ve sosyal yardımlar üzerinde detaylı bir çalışma yürütüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğümüz süreci yakından takip ediyor.”
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in zam talepleri neler?
İki büyük işçi konfederasyonu, kamu işçilerinin maaş artışı ve sosyal haklarına ilişkin taleplerini 21 maddelik bir taslakta özetledi. İşte öne çıkan talepler:
Günlük en düşük ücretin 1800 TL’ye yükseltilmesi
Bu taban ücret üzerine kıdem zammı eklenmesi
Elde edilen yeni ücretin 2025’in ilk 6 ayı için %50 artırılması
2025’in ikinci yarısı ve 2026’nın her iki yarısı için %25 zam yapılması
Her dönem için %10 refah payı verilmesi
Enflasyon oranı verilen zammı aşarsa farkın işçiye ödenmesi
Süreç nasıl işleyecek?
Bakan Işıkhan, şu anda rakam söylemenin erken olduğunu vurgularken, tarafların anlaşmaya varması için koordinasyonu sürdüreceklerini belirtti. Sürecin tüm detaylarının teknik heyetler tarafından “madde madde” incelendiğini ifade etti.