Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Yeni  Yenidoğan Çetesi açıklaması Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Yeni Yenidoğan Çetesi açıklaması

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle AFSÜ’de bir kafede düzenlenen etkinliğe katılım yoğun oldu. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran AFSÜ Rektörü Nurullah Okumuş Afyonkarahisar’ın sağlık turizmine değindi.

-Çalışan bakımından eksiğimiz var

Sağlık hizmet sunumunda sağlık çalışanı olmazsa olmaz. Akademik kadro açısından söylediğimde büyük oranda bu eksikliğimizi giderdik. Neredeyse tamama yakınız diyebilirim. Bazı bölümlerde birkaç eksiğimiz kaldı ama çalışan açısından baktığımızda hala eksiğimiz var. Bunun nedeni de hala yeni kurulmuş bir üniversite konseptinde olmamız. Göreve başladığımız andan itibaren biz her sene eksik olan personel sayısını tamamlamaya çalışıyoruz. Ama bu sene iyi bir rakama ulaştık derken 4-D’lilerin kadroya geçmesi ve emekli olmaları, ülke genelinde KPSS aracılığı ile Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere birçok kuruma yeni personel alınması gibi nedenlerden dolayı çok da ayrılanlar oldu. Emeklilik nedeni ile de ayrılanlar oldu. İyileşme olmasına rağmen hala temizlik personel açısından açık ve net söyleyeyim eksiğim var. Tamamlamaya çalışıyoruz ama eski üniversitelerle kıyasladığımızda şöyle bir tablo var; her üniversiteye diyelim ki 10 tane temizlik personeli verilirken bana da 10 veriliyor. Ama benim açığım çok fazla. Açığımı kapatırken o 10 ile çok zorlanıyorum. Ama temizlik personeli sayısı yüksek üniversiteye 10 temizlik personeli verdiğinizde tablo neredeyse hiç değişmiyor. Ama inşallah bu açığı kapatacağız. 

-Akademisyen sayımızı artırdık

Hemşire açısından eksiğimiz vardı, bu eksiği büyük oranda kapattığımızı söyleyebilirim. O konuda ciddi bastırdık. Akademik kadro açısından hekim açısından baktığımız zaman 2018 Eylül’de 22 tane profesörümüz vardı şu an da 51 profesörümüz var. Yüzde 131’lik bir artış. 2018 Eylül’de 27 doçentimiz vardı şu an da 68 doçentimiz var. Yaklaşık yüzde 151’lik bir artış. Doktor öğretim üyesi 2018’de 102, şu an da 141 doktor öğretim üyesi var. Toplamda baktığımız zaman akademik kadromuz 351 iken şu an da 566 akademik kadromuz var. Bunlar çok güzel rakamlar.

-Hastalarımız il dışına gitmiyor, Afyon’dalar

Artık il dışına hasta göndermiyoruz birçok bölümde. Hepiniz biliyorsunuz kardiyolojide birçok hasta gidiyordu il dışına. Beyin cerrahisinde, ortopedide, onkolojide çok fazla hasta gidiyordu dışarıya. Bunlar büyük oranda gitmiyor. Dolayısı ile bunlar Afyon’dalar. Bunlar hasta sayımızı çok ciddi sayıda artırdı. Poliklinik sayımız çok ciddi oranda arttı. Bunu da ancak bu akademik kadroyla, bu eğitim kadrosuyla, bu hekim kadrosuyla tolere edebilirdik. Tabi çeşitlilik de arttı. Olmayan bölümleri açtık. O yüzden hasta sayımızdaki artışı görmek çok normal.

-En çok şikayet diş hekimliği fakültesinden geliyor

Çok rahatlıkla şu an da birçok büyük üniversite ile yarışabilecek durumda akademik kdaroya sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Diş hekimliği fakültesi. Birçok diş bölümümüzde hekim yokken, hoca yokken biz de üç hoca var. Birçok üniversitenin gıpta ile baktığı durumdayız. Peki bu insanlar buraya niye geliyor onu da söyleyeyim. Diş hekimliğinde akademisyen sayısını artırdık. Asistan sayısını artırdık. Diş hekimliği fakültesi açıldı, oraya öğrenci almaya başladık. Buradaki öğrencilerin staj uygulamaları bize ciddi avantaj sağladı. Bunun sonucunda daha fakültenin açıldığı ikinci üçüncü yılında neredeyse boş olan diş hekimliği fakültesi ful kapasite gitmeye başladı. Ful kapasiteyi geçtik en çok şikayet aldığım yer olmaya başladı randevu alamıyoruz diye. Ben de alamıyorum. Torpil yaptırıyorum açıkça söyleyeyim. Çünkü randevuyu açtığınız zaman dakikalar içerisinde kapanıyor, anında doluyor. Çünkü çok fazla tercih var. Özellikle cerrahi işlemlerde veya ortodonti işlemlerinde, çocuk dişte vatandaşlar il dışına veya özele gidiyordu. Hizmetiniz kaliteli olunca sizi tercih etmeye başlıyorlar. Önümüzdeki günlerde 20’nin üzerinde ünitemiz hizmete giriyor. 98 ünite çıkıyoruz. Fakülte içerisindeki derslikleri boşalttık, bahçede onlara prefabrik derslik yaptık. Bütün derslikleri ünitlere çevirdik. Bu şekilde karşılayabiliriz diye. Randevu sorununu çözmeye çalışacağız. İnşallah diş hekimliği konusunda da oradaki hastaneyi daha fazla ünit sayısı ile ve yataklı servisleri ile kampüs içerisine alma gibi bir planımız var. 

-Borcu olmayan bir üniversiteyiz

Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi diğer üniversitelere nazaran en çok karşılaştığımız sorulardan birisi bu: Bizi Hacettepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Ankara üniversitesi ile karşılaştırmayın. Bu yanlış olur. Çünkü oturmuş bir ekip, uzun yıllardan beri orada çalışmalar yapılıyor araştırma faaliyetleri var, yayın faaliyetleri var. Benim onlarla hemen bir anda yarışa girmem çok zor. Benim bir dezavantajım daha var. Ben Kocatepe Üniversitesi’nden ayrıldım. Bu bana dezavantaj olur. Daha önce Kocatepe Üniversitesi bünyesinde bulunan tüm sağlık çalışanları ve akademisyenlerinin yapmış olduğu tüm 2018 öncesi akademik faaliyetler Kocatepe Üniversitesi’ne gidiyor. Dolayısı ile ben 2018 itibari ile yapmış olduğum her türlü akademik çalışmanın puanı ile belli bir noktaya geleceğim. Ama gönül rahatlığı ile söylüyorum çok hızlı bir şekilde diğer üniversitelere göre yükseliyoruz. Eczacılık fakültesi olarak 20’nci sıraya yükseldik. Tıp fakültesi olarak daha üst seviyeden öğrenci almaya başladık. Diş hekimliği fakültemiz Türkiye’de en çok tercih edilen fakültelerden biri oldu. Şu an da borcu olmayan üniversitelerden birisiyiz. 
Basın mensuplarımız için de üniversite hastanemizde check-up programı ayarlayalım. Her hafta gruplar halinde basın mensuplarımız check-up yaptırsınlar. (Afyon Postası)

Kaynak: