Anestezi Teknikerlerinin görev tanımlarındaki hayati öneme sahil iki madde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 14/6/2023 tarihli ve YD İtiraz No:2023/505 sayılı kararı ile yürütmesi durduruldu.
20/11/2021 tarih ve 31665 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesi ile eklenen dava konusu (h) ve (ı) bentleri ise şöyledir:
"h) Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı sorumluluğunda ameliyata girecek hastayı entübe eder. Acil durumlarda da tabip sorumluluğunda hastayı entübe edebilir.
ı) Tabip sorumluluğunda parenteral girişimleri yapar, hastaya gerekli ilaç ve sıvıları uygun parenteral girişim ile uygular."
ANESTEZİ TEKNİKERİ NE YAPAR ?
Bilindiği üzere Anestezi Teknikerleri bütün hastanelerde ameliyat öncesi ameliyat masasında ; önce hastayı monitörize edip akabinde damaryolundan anestezik ilaçları vermekte , müteakiben usulüne uygun olarak hastaları entübe etmekte , devamında ameliyat boyunca hasta başında kalıp solunum ve kalp fonksiyonlarını takip edil normal seyrinde kalmalarını sağlamakta , anormal durumlar karşısında gerekli ilaçları yapıp gerekli tedbirleri almaktadır.Anestezinin sürdürülmesi için anestezik gazların hastaya uygun dozlarda verilmesini sağlamakta gerekli kan ve kan ürünlerini ve serumlarıda hastaya tatbik etmektedir. Hastanın aldığı çıkardığı sıvı miktarlarının hesaplanması normal seyrinde verilmesini Anestezi Teknikerleri yapmaktadır.
Ameliyatın özelliğine , cerrahi alana , hastanın durumuna göre ise diğer tüm önlemleri almakta işlemleri yapmaktadır.
BU SÜREÇTE ANESTEZİ UZMANLARI NE YAPMAKTADIR ?
Bilindiği gibi Anestezi uzmanı olmak için 6 yıl Tıp eğitiminin ardından T.U.S. sınavına girip 4 yıl daha eğitim almak gerekiyor.
Anestezi Teknikeri sayısı yeterli olan Ameliyathanelerde bir ameliyat odasında ; iki anestezi teknikeri genelde bütün gün boyunca birer saat arayla birbirlerini değiştirip istirahat etmekte yani dönüşümlü çalışmaktadır. Halk arasında Ameliyathanelerde bir oda olduğu düşünülmekte Ameliyathaneye giren her hastanın sırayla o odada Ameliyat olduğu düşünüldüğünden açıklık getirmek gerekir ki KBB , Beyin Cerrahi , Genel Cerrahi gibi her branşın odası farklı farklıdır ve hastanenin büyüklüğüne göre bir hastanede 2 ameliyat odası olabileceği gibi 30 ameliyat odası da olabilmektedir.
Anestezi Uzmanları burada danışman ronündedir.Ameliyatın başından sonuna kadar bir Anestezi Teknikeri gibi ameliyatta kalmaz aktif olarak bir iş ve eyleme gerekli olmadıkça katılmazlar.Hastada ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek anormal bir durumda Anestezi Teknikeri üstesinden gelemediği hususlarda Anestezi Uzmanına haber verip önerilerini almakta veya Ameliyat odasına gelip müdehale etmesini sağlamaktadır.
Yani bilinenin aksine bütün Ameliyat boyunca hastanın başında Anestezi Teknikeri kalmakta Anestezinin başlatılması hastanın entübe edilmesi ameliyat boyunca sürdürülmesi hastanın ekstübe edilip uyandırılması ve ayılma odasına kadar götürülmesini Anestezi Teknikeri sağlamaktadır.
İPTAL EDİLEN YÖNETMELİK NE ANLAMA GELİYOR ?
Hastaya damar yolundan ( Parenteral yol ) ilaç yapma yetkisi ve hastaları entübe etme yetkisi eğitimleri yetersiz olduğundan ellerinden alınan Anestezi Teknikerleri halen bu yönetmeliğin değiştiğinden habersiz Ameliyatlara girmekte , gerekli yüksek riski Anestezik ilaçları yapmakta , hastaları entübe etmektedir.
İptal edilen bu maddeden sonra olması gereken ; artık bu işlemleri danışman rolunden çıkıp aktif olarak ameliyatlara girip Anestezi Uzmanlarının yapmasıdır.
Sağlık Bakanlığının İl Sağlık Müdürlüklerini bilgilendirip yönetmelik değişikliğinden haberdar etmesi gerekmektedir.