Gündem

Başhekimlik ‘Mesai muhabbetlerinizle meşgul olmak istemiyorum’

Gümüşhane İl Ambulans Servisi Başhekimliği’ne bağlı olarak 10 yıla yakın bir süredir işçi statüsünde çalışan bir personel, 2024 yıllı sağlık tarama testinde işitme engeline bağlı olarak hekim tarafından “Sürücü olamaz” raporu verildiği halde ambulansta sürücü olarak görevlendirildi.

Genel Sağlık-İş Sendikası, Gümüşhane’de sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunları sık sık gündeme getiriyor. Ancak sorunlara çözüm üretilemiyor. Son olarak Gümüşhane İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı olarak 10 yıla yakın bir süredir işçi statüsünde çalışan bir personel, 2024 yıllı sağlık tarama testinde işitme engeline bağlı olarak hekim tarafından ‘Sürücü olamaz’ raporu verildiği halde ambulansta sürücü olarak görevlendirildi. Sözü edilen personel, işitme kaybı olduğu halde şubat ayından beri eksik personelin yerine görevlendirilerek, Erzurum ve Trabzon gibi çevre illerden ambulans alımı için gönderiliyor. Görevlendirme yazılarında ise imza yer almıyor. Sendika Genel Başkanı Derya Uğur, “2 Ağustos’ta İl Ambulans Servisi Başhekimliği tarafından personelin işitme engelinin tekrar değerlendirilmesi adına heyete gönderilmesi için İl Sağlık Müdürlüğüne yazı yazılmış olmasına rağmen doğrudan trafik güvenliğini tehlikeye atan görevlendirmeler yapılmaya devam etmektedir” dedi.
 

‘SAĞLIK EMEKÇİLERİ ARASINDA AYRIM’
 

Ambulans kazalarından yaşamını yitiren yurttaşların ve sağlık çalışanlarının sayısının oldukça fazla olduğunu söyleyen Uğur, “Hal böyleyken bir de sağlık durumu ambulans kullanmaya elverişsiz olan personelin ambulans şoförü olarak görevlendirilmesini kabul etmek mümkün değildir. Başhekimlik; bir yandan bu uygunsuz görevlendirmeyi yaparken, öte yandan da mesai düzenlemelerinde adaletsizliklere neden olmaktadır” ifadelerini kullandı. Uğur, şunları kaydetti:

“Başhekimlik, sağlık emekçileri arasında ayrım yapmaktadır. Kimine hiç mesai yazılmazken, kimine fazla mesai yaptırılmaktadır. Keyfi uygulamalar ile görevlendirmelerin hep aynı kişilere yapıldığı görülmektedir. Bu şekilde bir sağlık personelinin yoğun çalışma temposu nedeniyle trafik kazası geçirdiği bilgisi de tarafımıza iletilmiştir. Söz konusu hukuka aykırılıkların giderilmesi talebiyle yapılan görüşmeler ve başvurular ise sonuçsuz kalmış, başhekimlik tarafından ‘Mesai muhabbetlerinizle meşgul olmak istemiyorum’ yanıtı verilmiştir.”
 

‘BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMELİ’
 

Anayasa ile devletin tüm kurumlarına ve idari makamlarına eşitlik ilkesi doğrultusunda çalışma barışını sağlama ile engelli çalışanlar yönünden özel çalışma koşulları oluşturmak görevi verildiğini belirten Uğur, “Oturulan koltuklar kimsenin keyfi yönetimine bırakılmamalıdır. Sağlık emekçilerimizin ve yurttaşlarımızın canı bu kadar ucuz olmamalıdır. Yapılan haksız ve keyfi uygulamalardan bir an önce vazgeçilmelidir” diye konuştu.