Kamu hizmetinin aksamaması, düzgün bir şekilde işlemesi için kamuda çalışan memurlara, personellere kanunlar ile çeşitli görev ve sorumluluklar yüklenmiştir. Buna göre, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu (Kanun) kamuda çalışan devlet memurlarının haklarını, görev ve sorumluluklarını düzenleyen bir Kanun’dur. Devlet memuru disiplin cezaları ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda (DMK) düzenlenmiştir. Kanun’un 125. maddesinde devlet memurlarına verilecek olan disiplin cezaları en hafiften en ağıra doğru sıralanmıştır

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda disiplin cezalarının türleri gösterilmiştir. Bunlar:

  • Uyarma,
  • Kınama,
  • Aylıktan kesme,
  • Kademe ilerlemesinin durdurulması,
  • Devlet memurluğundan çıkarmadır.

Sendikalara Açık Çağrımızdır "Sözleşmeli Yöneticiliği İptal Ettirin" Sendikalara Açık Çağrımızdır "Sözleşmeli Yöneticiliği İptal Ettirin"

Memura verilen disiplin cezalarının nasıl uygulanacağı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 132. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, “Disiplin cezaları verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır. Aylıktan kesme cezası, cezanın veriliş tarihini takip eden aybaşında uygulanır. Verilen disiplin cezaları üst disiplin amirine, Devlet memurluğundan çıkarma cezası ayrıca Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.” Bir memura verilen disiplin cezası, verildiği tarihten itibaren hemen uygulanarak hüküm doğurmaya başlamaktadır. Disiplin cezalarından olan aylıktan kesme cezası, verildiği tarihi takip ederek bir sonraki ayın başında uygulanmaktadır.

Bir memur Aylıktan kesme cezası ile tecziye edildiğinde 5 yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edildiğinde 10 yıl boyunca daire başkanı kadrolarına, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolara, bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine, vali ve büyükelçi kadrolarına atanamaz.

Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir.

Sağlık personeli Disiplin cezasının yanında ek ödemesinden kesinti yapılır.

Sözleşmeli Yöneticilerde ise bu durum, Bakan veya yetkili makamlar tarafından yapılan/yaptınlan disiplin soruşturması ya da kovuşturması neticesinde tespit edilmesi halinde; Bakanlık Disiplin Amirleri Yönetmeliğinde yetkilendirilen disiplin amirIerince, sözleşmeliye işlenilen fiil ve hallerine karşılık gelen ihtar puanı verilir.

Sözleşmeli kendisine verilen ihtar puanına karşı Bakan oluru ile teşkil olunacak komisyon nezdinde itirazda bulunabilir. İtirazda süre, işlenilen fiile karşılık gelen ihtar puanının sözleşmeliye tebliğinden itibaren yedi gündür.

Süresi içinde itiraz edilmeyen ya da itiraz edilip de red edilen ihtar puanları kesinleşir ve sözleşmelinin, sözleşmesinin muhafaza edildiği dosyasında saklanır.

 İtiraz halinde Komisyon, itiraz dilekçesi ile eklerinin kendisine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararını vermek zorundadır. Sözleşmelinin 663 sayılı KHK'nın ekli (II) sayılı cetvelde belirtilen sözleşmeli pozisyonlarda çalıştığı şüre boyunca işlediği fiil ve hallere karşılık gelen ihtar puanları toplamı kesinleşip doksana ulaştığında sözleşmelinin sözleşmesi Bakanlık tarafından sona erdirilir.

 Bu fıkra gereği sözleşmesi fesih edilenler fesih tarihinden itibaren 2 (iki) yıl geçmeden yeniden sözleşmeli pozisyonda istihdam edilemezler

 Bu durumda emri verenin, denetlemeyenin ceza süresi 2 yıl, talimatı yerine getirenin 5 yıl

Bu durumda emri verenin, denetlemeyenin ceza sonası bir üst göreve atanmasında hiçbir sıkıntı yok. Sağlık personeli  5 yıl ile 10 yıl arasında üst göreve atanamıyor.

Bu durumda emri verenin, denetlemeyenin ceza sonrası  maaşından yada ek ödemesinden kesinti olmuyor, Sağlık personelinin ek ödemesi kesiliyor.

O zaman Bende Sözleşmeli Yönetici Olmak istiyorum

Editör: Ceren Yıldız