Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), birçok psikolojik problemin tedavisinde etkili bir yaklaşım olarak bilinir. BDT’nin kullanıldığı psikolojik problemlerden birisi de dismorfobidir. Dismorfofobi, kişinin kendi dış görünüşü ile ilgili aşırı endişe duyması ve bu endişenin normalden daha fazla olmasıdır. Bu durum genellikle kişinin bir veya birden fazla vücut bölgesi ile ilgili obsesif düşüncelere ve bu düşünceleri kontrol etmeye yönelik tekrarlayan davranışlara sebep olabilir. Dismorfofobi tedavi sürecinde ise Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi önemli bir role sahiptir. Bu yazımızda, BDT ile dismorfofobi tedavisi hakkında merak edilen detayları sizler ile paylaşacağız

Dismorfofobi Nedir?

Dismorfofobi, fiziksel görünüm ile ilgili aşırı endişe ve rahatsızlık hissi duyulan psikolojik bir durumdur. Bu durum, kişinin normal bir görüntüye sahip olmasına rağmen, kendini çirkin ve kusurlu hissetmesine sebep olur. Dismorfofobi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra kişinin sürekli fiziksel görünümü ile ilgilenmesi ve çirkin hissetmesi, sosyal yaşantısını da olumsuz yönde etkiler.

Dismorfofobi Tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapinin Etkisi

Dismorfofobi tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi genellikle etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir. BDT, bireyin düşünce kalıplarını ve davranışlarını değiştirme odaklı bir terapi yaklaşımıdır. Bu sebeple dismorfofobi ve diğer çeşitli obsesyonların tedavisinde BDT yöntemleri tercih edilir. BDT, bu olumsuz düşünce kalıplarını tanımlamayı, sorgulamayı ve değiştirmeyi hedefler. Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemlerinin dismorfofobi tedavisindeki etkileri aşağıdaki gibidir:

  • Düşünce kalıplarını değiştirme
  • Maruz bırakma
  • Davranış değişiklikleri
  • Duyguları kontrol etme
  • BDT'nin amacı, kişinin yalnızca semptomlarını kontrol altına almakla kalmayıp aynı zamanda uzun vadeli olarak daha sağlıklı bir düşünce ve davranış modeli geliştirmesini sağlamaktır. Bu durum, kişinin gelecekte benzer zorluklarla daha iyi başa çıkmasına yardımcı olabilir.

    Kamu İşçisine Yarın 16 bin 109 lira İkramiye Yatacak Kamu İşçisine Yarın 16 bin 109 lira İkramiye Yatacak

    Uzman Klinik Psikolog Gizem İlhan, bireylerin endişelerini anlamak ve uygun bir tedavi planı oluşturmak için çeşitli tedavi edici yaklaşımlar tercih eder. Gizem İlhan, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yöntemi ile duyguları olumlu yönde etkilemeyi ve düşünceleri değiştirmeyi hedefleyen bir terapi uygular. Ayrıca online terapi seçeneği ile Uzman Klinik Psikolog Gizem İlhan, tedaviye erişim sürecinizi de kolaylaştırır. Online Terapi Hizmetleri hakkında bilgi almak ve üst düzey klinik deneyimi için iletişim kanalları üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Editör: Sercan Yılmaz