Kanko, sağlığın insanların kaliteli bir yaşam sürmesi için en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgularken, Türkiye’nin sağlık bütçesinin dünya standartlarının gerisinde kaldığını ifade etti. “Sağlığa ayrılan oran, bizim bütçemizde %6,9 iken, Dünya Sağlık Örgütü bu oranı %10 olarak belirlemiştir. OECD ülkelerinde bu oran %9,1 iken, bizde sadece %3,7’dir. Bu durum, hem sağlık çalışanlarının hem de sağlık hizmeti alan vatandaşların yaşam kalitesini düşürmektedir.” dedi.
"Şehir Hastanelerine 104,8 Milyar TL, Ama Aşıya ve Taramaya Bütçe Yok!"
Türkiye’de sağlık hizmetine erişimle ilgili ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Kanko, 2023’ün ilk dokuz ayında hastanelere yapılan başvuru sayısının 796 milyon olduğunu belirtti. Bu rakamın, Türkiye nüfusunun 1,5 katına denk geldiğine dikkat çeken Kanko, “Bu kışkırtılmış sağlık talebi, hem sağlık çalışanlarını hem de bütçe yetersizliği nedeniyle yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.” ifadelerini kullandı.
Şehir hastanelerine ayrılan bütçeyi de eleştiren Kanko, 2025 yılı için bu hastanelere 104,8 milyar TL ayrıldığını hatırlatarak, “Avrupa’daki birçok rapor, şehir hastanelerinin maliyet etkin bir yatırım olmadığını ve sağlığı daha ulaşılabilir bir hâle getirmediğini göstermektedir. Bugün HPV ve grip aşısı yapılamayan vatandaşlarımız, temel sağlık taramalarını alamayan insanlarımız varken, şehir hastanelerine bu denli yüksek bütçe ayrılması kabul edilemez.” dedi.
"800 Bin Sağlık Çalışanı Atama Bekliyor, Gençler Umutlarını Kaybediyor!"
Konuşmasında, Tip 1 diyabet hastaları için kullanılan sensörler konusuna da değinen Kanko, mevcut düzenlemelerin yetersiz olduğunu belirtti ve daha kapsamlı bir revizyon çağrısında bulundu. Ayrıca atanmayı bekleyen 800 bin sağlık çalışanının durumuna dikkat çeken Kanko, “Bu sağlık çalışanları yalnızca birer rakam değil; umudunu kaybetmiş gençler, geçim sıkıntısı çeken ailelerdir. Eğer zamanında doğru bir istihdam planlaması yapılsaydı, bu noktaya gelmezdik.” şeklinde konuştu.
"Aile Hekimlerine Baskı ve Tehdit ile Sağlık Sistemini Yürütemezsiniz!"
Aile hekimlerinin sorunlarına da değinen Kanko, performans kriterlerine bağlı uygulamaların aile hekimlerini zor durumda bıraktığını belirtti. “Bir hasta, bir sağlık ocağından başka bir kuruma giderse, o sağlık ocağındaki hekimin maaşı kesiliyor. Aile hekimlerini bir mengeneye alarak sağlık sistemini iyileştiremezsiniz. Onlar, sağlık sisteminin temel taşıdır.” dedi.
"Sağlıkta Şiddet Devam Ediyor, AKP Hükümeti Yeterli Önlem Almıyor!"
Sağlıkta şiddetin önlenememesine yönelik eleştirilerde bulunan Kanko, hükümetin bu konuda yeterli önlemleri almadığını söyledi. Sağlık çalışanlarını hedef alan şiddetin hâlâ devam ettiğini belirten Kanko, “Bu sistem, çetelerin oluştuğu, Burdur’da diyaliz makinelerine antifriz sıvılarının karıştığı bir sistemdir. Bu sistemden kurtulmak için Cumhuriyet Halk Partisi iktidarına ihtiyaç vardır.” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.