2004/12 sayılı Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması baş lıklı Başbakanlık Genelgesine11 göre de dilekçe hakkının sorulan sorula ra cevabi bir karşılık almak yoluyla bilgi edinmeyi sağlayacağı, şikâyet etmek yoluyla denetim yapmayı sağlayacağı; öneride bulunmak yoluyla da katılımı sağlayacağı ifade edilmiştir.

4982 sayılı Kanunu’nun ceza hükümlerini konu alan 29. maddesinde, Bilgi Edinme Kanununun uygulanması esnasında ihmâli, kusuru veya kastı olan kamu görevlileri hakkında, işledikleri fiillerin genel hükümlere göre ceza kovuşturması gerektirmesi konusu saklı kalmak şartıyla, hangi mevzuata tâbi iseler o mevzuatta yer alan disiplin cezalarının uygulanacağı ifade etmiştir.

2004/12 sayılı Başbakanlık genelgesin de de, “bilgi edinme ve dilekçe haklarının kullanımı kapsamındaki başvurulara ilişkin uygulamalar mevzuat dâhilinde denetlenecek ve denetimler sonucu belirtilen kurallara uymadıkları saptanan kamu görevlileri hakkında genel hükümle re göre disiplin ve ceza işlemleri uygulanacaktır” hükmü açıkça ifade edilmiştir..

657 sayılı Kanunun 125. maddesi devlet memurlarına uygulanacak disiplin cezala rını düzenlemektedir. İdareye yapılan bir başvuruya cevap vermeyen devlet memuru hakkında uygulanabilecek disiplin cezası görevlinin kusur durumuna göre belirlenecektir.

 Görevini özensiz yapan personele uyarma; kusurlu olarak görevini yerine getirmeyen personele kınama; hakkın kullanılmasına ilişkin usul ve esaslara kasıtlı olarak aykırı davranan personele aylığından kesinti veya kademe ilerlemişinin durdurulması cezası verilebilecektir.

Motosikleti ile kazaya karışan, tıbbi sekreter  hastanelik oldu! Motosikleti ile kazaya karışan, tıbbi sekreter hastanelik oldu!

 Kanunun 125. Maddesinde, uyarmayı gerektiren fiiller arasında, “verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında …… kayıtsızlık göstermek”;

kınamayı gerektiren fiiller arasında “verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında …..kusurlu davranmak”;

aylıktan kesmeyi gerektiren fiiller arasında “kasıtlı olarak, verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak”, kademe ilerlemesinin durdurulmasını gerektiren fiiller kapsamında da, “verilen görev ve emirleri kasten yapmamak” olarak yer almaktadır.

Bilgi Edinme Hakkı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik’te  “Başka bir kanun uyarınca yapıldığı belirtilmeyen başvurular, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılmış sayılır”  hükmü yer almaktadır.

Editör: Ceren Yıldız