Gündem

Diri fay haritası güncellendi! 45 il ve 110 ilçe deprem riski altında

MTA'nın güncellenmiş Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, ülke genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay hattı bulunuyor. Yeni haritayla birlikte tam 45 il ve 110 ilçe deprem riski taşıyor.

Türkiye genelindeki fay hatlarını detaylı bir şekilde gösteren MTA'nın güncel haritasına göre, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde farklı risk seviyeleri bulunuyor. Deprem bölgesi olan Türkiye'de tam 485 diri fay yer alırken, bazı fay hatları yaşadığımız şehirler ve ilçelerin altından geçiyor. Tam 45 il ve 110 ilçe bu nedenle deprem riski taşıyor.

TÜRKİYE'DEKİ AKTİF FAY HATLARI VE DEPREM RİSKİ

Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında yer alıyor. Bu fay hatları ülkenin büyük bir kısmını kapsıyor ve farklı bölgelerde değişik risk seviyelerine neden oluyor.

FAY HATLARI VE BÖLGESEL DAĞILIMLAR

  • Doğu Anadolu Fayı: Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'tan başlayarak Erzincan'dan Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde sona eriyor.
  • Kuzey Anadolu Fay Hattı: Saros Körfezi'nden başlayıp, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor. Bu kuşak, Gelibolu, Marmara Denizi'nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçiyor. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde yer alıyor.
  • Batı Anadolu Fay Hattı: Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovalarını kapsıyor. Fay hatları Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’i etkiliyor.

FAY HATLARININ RİSK DÜZEYLERİ

MTA'nın güncel diri fay haritasına göre, Türkiye genelinde üç ana risk kategorisi bulunuyor:

  • Birinci Derece Riskli Bölgeler: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt gibi iller bu kategoriye giriyor. Bu bölgelerde aktif fay hatları doğrudan kent merkezlerinden geçiyor.
  • İkinci Derece Riskli Bölgeler: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya ve Ağrı gibi iller ikinci derece risk kategorisinde bulunuyor.
  • Üçüncü Derece Riskli Bölgeler: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir gibi iller üçüncü derece risk kategorisinde değerlendiriliyor.

EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Türkiye'nin en az riskli bölgeleri arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman yer alıyor. Bu bölgeler, deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alıyor.

KARAR