Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi başhekiminin varlığı ve yokluğunun belli olmadığını ileri süren Hürriyetçi Sağlık Sen genel başkanı Muhammet BİRİNCİ, başhekimin yönetim zafiyeti, çalışan ve hasta memnuniyetini olumsuz etkilemektedir. Dedi. Birinci açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

BAŞHEKİM HA VAR, HA YOK

Başhekimlik makamı çözüm üretme makamıdır. Başhekimin, çalışanların sorunlarını mevzuat hükümleri çerçevesinde çözüme kavuşturma gibi bir sorumluluğu ve zorunluluğu vardır.  Çalışanların sorunlarına ve taleplerine duyarsız kalarak etkin ve verimli sağlık hizmeti ve hasta memnuniyeti beklemek doğru değildir. Başhekimin, çalışanları bakım hizmetleri müdürüne mahkum etmesi ve onun insiyatifine terk etmesi, bakım hizmetleri müdürünün keyfi kararlar almasına, çalışanlarla karşı karşıya gelmesine sebebiyet vermektedir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi yerine, tehdit dili kullanarak çalışanların sindirilmesini tercih eden bakım hizmetleri müdürü sorunların katlanarak büyümesine seyirci kalmaktadır.

SAĞLIK PERSONELİ ETKİN VE VERİMLİ KULLANILAMIYOR.

Adil ve dengeli bir şekilde çalışma düzeni oluşturma kabiliyetine dahi sahip olmayan idare, özellikle nöbet usulü görev yapan radyoloji çalışanlarını isyan boyutuna kadar getirmiştir. Yoğun iş yüküne maruz bırakılan radyoloji çalışanları, nöbet esnasında temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çekmektedir.

Normal mesai sonrasında ve hafta sonlarında, tomografi, acil röntgen, ameliyathane ve servislere verilen portabl hizmetleri için  görevlendirilen radyoloji çalışanı yetersizliği nedeniyle çekim hizmetleri aksamaktadır. Söz konusu hizmetlerin yürütülmesi için görevlendirilen üç radyoloji çalışanının, tomografi ve acil röntgende aralıksız çekim yapmak zorunda olmaları nedeniyle portabl ve skopi çekimlerini zamanında yapamamaktadır. Bazı durumlarda ise, portabl ve skopi çekimleri için ameliyathane veya servislerde görev yapan radyoloji çalışanları, acil röntgende bekleyen hastaların çekimlerini aksatabilmektedir. Bu denli karmaşık ve yoğun bir çalışma düzeni içinde zaman zaman hasta ve hasta yakınları ile karşı karşıya gelen radyoloji çalışanlarının haklı tepkileri ne yazık ki göz ardı edilmektedir. Dinlenme haklarını kullanmak bir yana, fizyolojik ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorluk çeken radyoloji çalışanlarının, her cihaz için bir personelin görevlendirilmesi taleplerine idarenin kayıtsız kalması anlaşılır gibi değildir.

Öte yandan, uzun zamandır personel eksikliği bahanesiyle her cihaza bir personel görevlendirilmesi talebini karşılamayan idare, sendikamız tarafından da yapılan girişimler neticesinde 10 radyoloji teknisyeninin atanmasına ragmen personel dağılımında dengeyi sağlamamakta ısrarını sürdürmüş, nöbetli çalışanların iş yükünü artırmayı sürdürmüştür. Örneğin, bir günde ortalama 80 hastanın röntgen çekimlerinin yapıldığı birime iki radyoloji teknisyeni, 200 hastanın röntgen çekimlerinin yapıldığı birime ise bir radyoloji teknisyeni görevlendirilmiştir.

HASTANE İDARESİNİ UYARIYORUZ.

Sağlık hizmetleri, baskıcı ve otoriter bir anlayışla yönetilemez. Sadece hasta memnuniyeti odaklı düzenlemelerle sürdürülebilir etkin ve nitelikli sağlık hizmeti sunulamaz. Çalışan memnuniyetinin, motivasyonunun ve ekip anlayışının gözetilmesinin yanısıra, adalet sınırları içinde sevk ve idare eden, hak ve görevlerini insaf ölçülerine uygun bir tarzda uygulayan bir yönetim anlayışının sergilenmesini bekliyoruz. Sağlık çalışanları aksine bir tutumu asla kabul etmeyecektir.

Süpervizör hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu Süpervizör hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu

Editör: Sercan Yılmaz