Gündem

Hastalar ve sağlık çalışanları şikayet etti, yetkililer duyarsız kaldı

İstanbul Beyoğlu ilçesinde bulunan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana gelen kanalizasyon arızası, ciddi bir sağlık krizine yol açtı. Hastanenin -7'nci katında başlayan ve kısa sürede diğer katlara yayılan sivrisinek sorunu olumsuz etkiliyor

 

Geçtiğimiz hafta Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana gelen kanalizasyon arızası, ciddi bir sağlık krizine yol açtı. Hastanenin -7'nci katında başlayan ve kısa sürede diğer katlara yayılan sivrisinek sorunu, hem hastaları hem de sağlık çalışanlarını olumsuz etkiliyor.

Sorunun ortaya çıkmasının ardından hastane yönetimi, Beyoğlu Belediyesi'ne başvurarak durumu bildirdi. Ancak yapılan ilaçlama çalışmaları sadece -7 ve -6'ncı katlar arasında sınırlı kaldı ve sorunun tamamen çözülmediği görüldü. Yaklaşık 280 yataklı hastane, sivrisineklerle mücadele ederken hasta odalarında ve servislerde sıkıntılı bir süreç yaşanıyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi'nden yapılan açıklamada, sivrisineklerin hem sağlık çalışanları hem de hastalar için risk oluşturduğu vurgulandı.

SES sosyal medya hesabında konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi;

Gazete Pencere'ye konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi yönetiminden ayrıca Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi hemşiresi Muhsin Uysal şu ifadeleri kullandı;

''Hasta sağlığını ve çalışan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği tartışmasız bir gerçektir''

''Hem sağlık çalışanı açısından hem de hastanedeki yatan ve ayakta hastaların sağlığı açısından riskli, sıkıntılı bir durum. İvedi bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Bu sorunu çözmekte hastane yönetimi ve yerel yönetimlerin sorumluluğunda. Sorumluları göreve davet ederek bu sorunu bir an önce çözmelerini talep ediyoruz. Sadece hastane yönetimi ve yerel yönetim arasında sağlanan görüşmede soruna yönelik organize olarak ilaçlama yapıldı. Buna rağmen bir çözüm olmayınca bu durumu sendika olarak sosyal medya hesaplarımızda kamuoyuna açmak istedik. Hastane ortamında sivrisineklerin hasta sağlığını ve çalışan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği tartışmasız bir gerçektir.

'' 'Sivrisinekler bizi yedi bitirdi' ''

Servislerde yatan, durumu ağır hastalarımız var. Hastalar ve hasta yakınları sivrisinek sorunundan muzdarip. Sivrisinekler ile mücadele edebilmek için jel ve püskürtme sivrisinek ilaçlarını temin ettiler. Sürekli olarak bizlere 'sivrisinekler bizi yedi bitirdi, çare olarak bu ilaçları bulduk ama hastamızda bir komplikasyon olur mu?' diyerek endişelerini aktarıyorlar.

''Bu sorun hasta yakınlarının bireysel çözümleriyle aşılabilecek sorun değil''

Hasta yakınları bu sinek ilaçlarını kullanıyor olsa bile yeterli çözüm olmuyor sürekli sivrisinek akımı mevcut. Bu durumunda sivrisinek püskürtme ilacı kullanmak da özellikle solunum sıkıntısı çeken hastaların sağlığını çok daha kötü yönde etkileyeceği aşikar. Mobilize olan (yürüyebilen) hastalara 'ilaç kullanımından sonra mutlaka yürüyüşünüzü yapın, odanızı havalandırın' şeklinde uyarılarımızı yapıyoruz. Fakat gece yarısı sivrisinekler daha yoğunlaşıyor ve artık hastalar, hasta yakınları agresifleşiyor bu yüzden yattığı yerde de sivrisinek ilacı kullanan oluyor. Bu sorun hasta yakınlarının bireysel çözümleriyle aşılabilecek sorun değil. Bu sorun merkezi bir şekilde işin yetkililerince halletmesi gereken bir yanı var.''

 

''Genel cerrahımız 'laparoskopi cihazın önünden sivrisinek geçti' dedi''

Dün gece nöbetteyken genel cerrahımız acil bir vaka alarak ameliyata girdi. Genel cerrahımız ameliyattan çıktıktan sonra 'laparoskopi cihazın önünden sivrisinek geçti' dedi. Ameliyat esnasında açık olan organına sivrisinek konulduğunu düşünün, cerrah orada ne yapsın? Bakakalıyorsunuz öylece.''

Sağlık çalışanlarının kendi imkanlarıyla bulduğu çözüm...

Hastanenin yönetiminden konuya dair henüz resmi bir açıklama yapılmazken, SES Şişli Şubesi yetkilileri ve hasta yakınları, sorunun acilen çözülmesi için yetkilileri göreve davet ediyor.

Haber: Ayşegül KUM-Gazete Pencere