Mevzuat

Hastane Koordinasyon Kurulu Yönetmeliği

Hastane Koordinasyon Kurulu Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı

3 Aralık 2024 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 32741

YÖNETMELİK

Sağlık Bakanlığından:

HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; hastane koordinasyon kurulunun, teşkil olacağı sağlık tesislerine ilişkin esasları, karar ve toplanma yeter sayılarını, üyelerinin niteliklerini, çalışma usul ve esasları ile sekretaryasını düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik; Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde kurulacak olan hastane koordinasyon kurulunu kapsar.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 25/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,

b) Birlikte kullanım: 3359 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi çerçevesinde Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile üniversitelerin tıp ve diş hekimliği alanında lisans ve uzmanlık eğitimi veren kurumlarının eğitim, araştırma ve sağlık hizmet sunumu için insan gücü, mali kaynak, fiziki donanım, bina, tıbbi cihaz ve diğer kaynaklarının imzalanacak protokol çerçevesinde birlikte kullanılmasını,

c) Doküman Yönetim Sistemi (DYS): Bakanlık elektronik belge yönetim sistemini,

ç) Genel Müdür: Kamu Hastaneleri Genel Müdürünü,

d) Genel Müdürlük: Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünü,

e) Hastane gelişim planı: Sağlık tesisinin rolüne göre, Bakanlığın sağlık politika ve hedeflerine uygun ve verimlilik ölçütleri esas alınarak; kurumun hedefleri ve hedeflerin gerçekleşmesi için öngörülen süreleri, mevcut durum ve sorunların tespitini, çözüm seçeneklerini, seçeneklerin etki analizi ve karşılaştırmasını, uygun seçeneğin belirlenmesini, iş birliği yapılacak birim/kurum çizelgesi ve iş birliği esaslarını, uygulama takvimini ve hizmetin gereklerine uygun olarak eklenebilecek muhtelif unsur ve kriterleri içeren, başhekim tarafından hazırlanan ve il sağlık müdürünün uygun görüşüyle hastane koordinasyon kurulunun onayına sunulan yıllık planı,

f) Hastane Koordinasyon Kurulu Yönetim Sistemi (HKKYS): Hastane koordinasyon kurulunun, hastane gelişim planı kapsamında yaptığı iş ve işlemleri raporladığı bilişim sistemini,

g) İkaz: 3359 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında düzenlenen, sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmeyen sözleşmeli personele yapılması öngörülen ve disiplin işlemi niteliğinde olmayan bildirimi,

ğ) Kurul: 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 25/A maddesi uyarınca oluşturulan hastane koordinasyon kurulunu,

h) Olağanüstü durum: Gerçekleşmesi halinde Devleti veya kurumları olumsuz etkileyerek güvenlik zafiyeti oluşturabilecek veya uzun süreli elektrik kesintileri, donanım ve yazılım sorunları gibi teknik gerekçeler ve deprem, sel gibi doğal afetlerle DYS’nin uzun süreli olarak çalışmamasından dolayı belgenin fiziksel ortamda hazırlanması gereken durumları,

ı) Sağlık tesisi: Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerini,

i) Savunma: Sözleşmeli personelin sözleşmedeki yükümlülüklere ilişkin açıklamalarda bulunduğu, ikaz işlemi öncesinde gerçekleştirilen, disiplin işlemi niteliğinde olmayan usuli işlemi,

j) Sözleşme: Birlikte kullanım kapsamında imzalanan tip hizmet sözleşmesini,

k) Zorunlu hal: İlgili mevzuattaki özel hükümlere göre belgenin fiziksel ortamda hazırlanması gereken halleri,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Hastane Koordinasyon Kurulu

Kurulun teşkili

MADDE 4- (1) Kurul, il sağlık müdürünce belirlenen en az üç en fazla yedi üyeden oluşur. Başkan hariç olmak üzere diğer üyeler için yedek üye belirlenir. İl sağlık müdürü bu yetkisini kamu hastaneleri hizmetleri başkanına devredebilir.

(2) Kurulun teşkiline esas olmak üzere;

a) Eğitim ve araştırma hastaneleri için;

1) Başhekim başkanlığında (koordinatör başhekimlik kurulan sağlık tesislerinde koordinatör başhekim),

2) İki başhekim yardımcısı (koordinatör başhekimlik olması durumunda iki başhekim),

3) Cerrahi tıp bilimlerinden/branşlardan bir eğitim sorumlusu ve bir idari sorumlu,

4) Dahili tıp bilimlerinden/branşlardan bir eğitim sorumlusu ve bir idari sorumlu,

olmak üzere toplam yedi üye belirlenir. Ancak yatak sayısı beş yüze kadar olan dal eğitim ve araştırma hastanelerinde başhekim başkanlığında, başhekim yardımcısı ve idari sorumlu olmak üzere toplam üç üye belirlenir.

b) Yatak sayısı beş yüz ve üzeri olan sağlık tesisleri için;

1) Başhekim başkanlığında,

2) Bir başhekim yardımcısı,

3) Dahili tıp bilimlerinden/branşlardan bir uzman hekim,

4) Cerrahi tıp bilimlerinden/branşlardan bir uzman hekim,

5) Bir pratisyen hekim,

olmak üzere toplam beş üye belirlenir.

c)Yatak sayısı yüz ile beş yüz arasında olan sağlık tesisleri için;

1) Başhekim başkanlığında,

2) Bir başhekim yardımcısı,

3) Bir uzman hekim,

olmak üzere toplam üç üye belirlenir.

ç) Diş ünit sayısı yirmi ve daha fazla olan ağız ve diş sağlığı hastaneleri/merkezleri için;

1) Başhekim başkanlığında,

2) Bir başhekim yardımcısı (Başhekim yardımcısı bulunmaması durumunda öncelikle bir uzman diş hekimi veya diş hekimi),

3) Bir uzman diş hekimi (Uzman diş hekimi bulunmaması durumunda bir diş hekimi),

olmak üzere toplam üç üye belirlenir.

d) Yatak sayısı yüzden az olan sağlık tesisleri ve diş ünit sayısı yirmiden az olan ağız ve diş sağlığı merkezleri için bulundukları ilde tek bir kurul oluşturulur. Kurul başkan ve üyeleri; ilgili sağlık tesislerinin başhekimleri, başhekim yardımcıları, uzman hekimleri ile pratisyen hekimleri arasından il sağlık müdürünce belirlenir. Bu kurul, başhekim başkanlığında toplam üç üyeden oluşur.

(3) Kurul üyelerinin görev süresi takvim yılıyla sınırlıdır. Süresi sona erenler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Kurulun yeni üyeleri belirleninceye kadar mevcut üyelerin görevi devam eder.

(4) Üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde yeni üye yedek üyeler arasından il sağlık müdürünce belirlenir. Üye belirleme süresi yedi günü geçemez.

(5) Kurul üyeleri; kendilerini, eşlerini, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarını ilgilendiren ve 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (b), (c) ve (ç) bentleri kapsamında gerçekleştirilen görüşmelere katılamaz. Toplantı yeter sayısının sağlanamadığı hallerde toplantıya yedek üye katılır.

Kurulun çalışma usul ve esasları

MADDE 5- (1) Kurul, her ayın ilk haftası başkan tarafından belirlenen tarihte toplanır. Kurul gündemi, başkan tarafından belirlenir. Gündem, toplantı tarihinden en az beş gün önce üyelere bildirilir.

(2) Kurul, başkanın ya da kurul üyelerinin salt çoğunluğunun çağrısıyla gündemli olarak her zaman toplanabilir.

(3) Toplam üye sayısı üç olan kurullar üye tam sayısıyla, üye sayısı üçten fazla olan kurullar ise salt çoğunluk ile toplanırlar. Toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alınır. Çekimser oy kullanılamaz. Oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

(4) Kurul, gerekli görmesi halinde toplantıda ele alınacak teknik ve uzmanlık gerektiren konular hakkında danışma görevi yapmak, görüş ve önerilerini sunmak üzere görevlendirme yapabilir. Görevlendirilen kişi raporunu verilen süre içinde yazılı veya sözlü olarak sunar ancak kurulda oy kullanamaz.

(5) Kurul, kararlarını gerekçeli olarak tutanağa bağlar. Tutanakta karar numarası ve tarihi, üyelerin isim ve imzaları, kararın oy birliği ya da oy çokluğuyla alındığı bilgisi ve varsa karşı oy yazıları bulunur. Tutanaklar, zorunlu haller veya olağanüstü durumlar dışında DYS üzerinden güvenli elektronik imzayla imzalanır. Hastane gelişim planına ilişkin kararları içeren tutanaklar HKKYS’ye işlenir.

(6) Kurulun sekretarya hizmetleri başhekimlik tarafından yürütülür. Sekretarya hizmetlerini yürütmek üzere yeterli nitelik ve sayıda personel görevlendirilir. Kurul kararlarının yazılması, karar ve yazışmaların kaydı, muhafazası ve arşivlemesi kurul sekretaryası tarafından yerine getirilir. 4 üncü maddenin ikinci fıkrasının (d) bendi uyarınca oluşturulan kurulların sekretarya hizmetlerini kurul başkanının başhekimi olduğu sağlık tesisi başhekimliği yürütür.

Kurulun görev ve yetkileri

MADDE 6- (1) Kurul, sağlık tesislerinde sunulan hizmetlerin düzenli, etkin, verimli yürütülmesini temin etmek ve hizmet birimleri arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla;

a) Hastane gelişim planını onaylar. Planın uygulanmasını takip ve koordine eder ve belirli aralıklarla değerlendirme yapar. Gelecek yılın hastane gelişim planını onaylamak için aralık ayında toplanır. Bakanlığın sağlık politika ve hedeflerine etki eden bulguları tespit eder ve il sağlık müdürlüğüne sunmak üzere başhekimliğe bildirir. İl sağlık müdürlüğü tespit edilen bulguları değerlendirerek Genel Müdürlüğe sunar.

b) 3359 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında sözleşme imzalanan personelin sözleşmede belirtilen yükümlülüklerinin yerine getirilmesini takip ve gerektiğinde sözleşmenin feshine esas olmak üzere savunması alınmak kaydıyla ikaz eder.

c) Birlikte kullanılan eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan sözleşmeli personelin sözleşme kapsamında yerine getirmekle yükümlü oldukları eğitim ve sağlık hizmetleriyle sınırlı olarak, sözleşmeli personelin tabi olduğu mevzuat çerçevesinde disiplin cezası verilmesini gerektiren fiillerin varlığı ile ilgili bir kanaatin oluşması halinde bu fiillere karşılık gelen disiplin cezalarının değerlendirilmesi için durumu ilgili merciye bildirir.

ç) Birlikte kullanılan eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan sözleşmeli personelin sözleşmede belirtilen hedefleri sağlayamaması halinde, sağlık tesisinin eğitim, araştırma ve hizmet ihtiyaçları dikkate alınmak suretiyle gerekçeleri belirtilerek sözleşmenin yeni performans hedefleri ile devamına veya feshine dair başhekimliğe görüş bildirir.

d) Görevinin gerektirdiği tüm bilgi ve belgeleri ilgili birim ve mercilerden ister.

e) İlgili mevzuatta verilen diğer görevleri yerine getirir.

Üyelerin görev, yetki ve sorumluluğu

MADDE 7- (1) Üyeler görevlerini yerine getirirken gerekli dikkat ve özeni göstermek, çalışmalarında ve kararlarında tarafsız olmak zorundadırlar.

(2) Üyeler kuruldaki faaliyetleri dolayısıyla edindiği hiçbir bilgi ve belgeyi görevinden ayrılmış olsa dahi açıklayamazlar.

(3) Bu Yönetmelik kapsamında görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmeyen üyeler hakkında ilgili mevzuatı çerçevesinde disiplin hükümleri uygulanır.

Gizliliğin korunması

MADDE 8- (1) Kurula gönderilen bilgi veya belgeler ile kurul tarafından edinilen görüş, değerlendirme ve incelemelerden gizlilik derecesi bulunanların korunmasında ve saklanmasında gizlilik ilkesine uyulur. Kurul başkan ve üyeleri ile birlikte bu bilgileri derleyen ve değerlendiren tüm personel bu ilkeye uymakla yükümlüdür. Bu yükümlülük, kurul başkan ve üyeleri ile teknik yardım almak ve danışmak amacıyla kurul toplantısına davet edilen uzman kişilerin görevlerinden ayrılmalarından sonra da devam eder.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Sözleşmeye aykırılık oluşturabilecek fiillerin varlığı

MADDE 9- (1) Kurula bildirilen yahut re’sen öğrenilen sözleşmeye aykırılık oluşturabilecek durumlar, başkanın belirleyeceği üye tarafından hazırlanan raporla tespit edilir. Kurul, raporla tespit edilen ve sözleşmeye aykırılık oluşturabilecek durumlar için en az yedi gün süre vererek personelin yazılı savunmasını ister. Süresi içinde savunma vermeyen personel savunma hakkından vazgeçmiş sayılır. Kurul, savunmayı değerlendirerek personelin sözleşmede belirtilen yükümlülüklerini haklı bir nedene dayanmaksızın ihlal edip etmediğine karar verir. Kurul, verilen gerekçeli kararı ilgili birime, üniversiteye ve personele gecikmeksizin gönderir. Sözleşmeli personel karara karşı yedi gün içinde kurula itiraz edebilir. Yapılan itiraz on beş gün içinde dosya üzerinden değerlendirilerek karar ilgilisine bildirilir.

Disiplin cezası verilmesini gerektirebilecek fiillerin varlığı

MADDE 10- (1) Kurulun, birlikte kullanım kapsamında sözleşme imzalanan personelin disipline aykırı bir fiil işlediğine ilişkin tespitleri personelin disiplin amirine gecikmeksizin gönderilir.

Sözleşmede belirtilen hedeflerin gerçekleşme durumu

MADDE 11- (1) Kurul, 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi uyarınca sözleşmede belirlenen performans hedeflerini, hedeflerin gerçekleşme durumunu ve etkileyen unsurları değerlendirerek başhekime görüş bildirir.

Süreler ve zamanaşımı

MADDE 12- (1) 9 uncu, 10 uncu ve 11 inci maddelerde yer alan iş ve işlemler, sözleşme süresi ve ilgili mevzuat kapsamında zamanaşımı süreleri gözetilerek gerçekleştirilir.

Yürürlük

MADDE 13- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.