HekimsenSağlık Bakanı Sn.Kemal MEMİŞOĞLU'nun, bir haber kanalında yapılan röportajında,hekim ve sağlık çalışanlarının maaşları ile ilgili sistem konusunda, Bakanlık uzmanları tarafından yanlış bilgi verildiğini  ifade etti. Hekimsen  Sağlık Bakanı MEMİŞOĞLU'na    Bakanlıkta maaş konusunda bilgi veren uzmanları liyakatli olanlar ile değiştirmesini tavsiye etti.

Hekimsen'in X sosyal medya hesabından yaptığı açıklama;

Sağlık Bakanımız Sn.Kemal MEMİŞOĞLU'nun, bir haber kanalında yapılan röportajında,hekim ve sağlık çalışanlarının maaşları ile ilgili sistem konusunda, Bakanlık uzmanları tarafından yanlış bilgi verildiğini öğrenmiş olduk.

1)Sayın bakanımız videoda hekim ve sağlık çalışanların maaşlarının 4 parça halinde olduğunu belirtmiştir. Öncelikle hekim ve sağlık çalışanların maaşları sözde beyaz reform ile sabit ek ödeme,ana maaşa sözde işlevsiz bir kalem şeklinde dahil edilerek, 4 parçadan 3 parçaya indirilmiştir. Dolayısı ile

-657 Ana maaş

Canlı Destek ve Chatbot Entegrasyonunun Müşteri Hizmetlerindeki Avantajları Canlı Destek ve Chatbot Entegrasyonunun Müşteri Hizmetlerindeki Avantajları

-Taban Ödeme

-Teşvik Ek Ödeme şeklinde hekim ve sağlık çalışanlarının maaşı 3 parçadır.

2)Sayın bakanımız videoda sabit ek ödemelerin emekliliğe yansıtıldığı belirtmiştir.

Hekim ve sağlık çalışanlarında sabit ek ödemesi hiçbir şekilde emekliliğe yansımamaktadır. Yani bu ücret döner sermaye gelirlerinden ödenirken de emekliliğe yansıtılmadı. Genel bütçeye geçirilip maaş içine kalem olarak katıldığında da emekliliğe yansıtılmadı.

Hatta size sorun olarak aksettirilmeyen bununla ilgili bir konuyu da izah etmek isteriz.

-Sabit ek ödemenin ana maaş içine dahil edilmesi ile birlikte sabit ek ödemenin vergi matrahı yıllık vergi matrahına dahil edilip, yılda hekimlerde ortalama 30 bin TL, hekim dışında ise 10 bin TL maddi kayba neden olmuştur. Sabit ek ödeme yıllık vergi matrahına dahil edilmesi, birçok kamu kurumlarında dahil edilmez iken, hekim ve sağlık çalışanlarında hukuka aykırı şekilde oldurulmuştur(!).

-Diğer bir sorun ise beyaz reformda sabit ek ödeme ana maaşa dahil edilince mahsuplaşma kaldırıldı diye beyanatlar verilmişti. Ancak uygulamada sabit ek ödemenin brütü, tavan ek ödemeden mahsup edildiği görülmüş ve dava açılmıştı. Danıştay kararı ile bu haksız uygulama iptal edilmesine rağmen, Bakanlık, hukuk tanımayıp, bu haksız düzene devam edilmiştir.

-Bitmedi !!! Normalde hekim dışı sağlık personeline 375 KHK sabit ek ödemelerden vergi kesintisi yapılmadan ödenir. Ancak bu rakamı teşvik ek ödemenin tavan tutarından mahsup ederken üstüne gelir vergisi kesintisi de eklenerek mahsup edilir. Durum böyle olunca sağlık çalışanlarının teşvik ek ödemesinden 2 kere gelir vergisi kesilmiş olmaktadır.

-Taban ödemede SGK prim kesilmediği için şanslı olduğumuzu söylemişiniz. Biz hekimsen olarak şanslı değil kendimizi çok şansız hissediyoruz. Neden bugün uzman hekimin sgk prim matrahı 25 bin tl, lisans bir hemşirenin sgk prim matrahı 16 bin tl iken, bir 4/d temizlik personelinin sgk ya ödenecek prim matrahı 50 bin tl dir? 5510 sayılı kanunda SGK prim matrahı ne kadar yüksek olursa o kadar yüksek emekli maaşı bağlanacaktır. Bu yüzden sabit ek ödeme, taban ödeme, teşvik ek ödemenin emekliliğe yansımaması çok büyük bir şanslılıktır.

3)Şimdilik hekim ve sağlık çalışanlarının maaş ve özlük hakları ile ilgili ilave bir çalışma olmadığını belirtmişiniz. Şimdi biz soruyoruz, durum bu iken hekim ve sağlık çalışanları kendini nasıl mutlu ve değerli hissetmesini sağlayacaksınız?

Sn.Bakanımız, ayrıca Bakanlıkta maaş konusunda size bilgi veren uzmanlarınızı liyakatli olanlar ile değiştirmenizi tavsiye ederiz.

Editör: Ceren Yıldız