Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN) Genel Başkanı Adil Kurban Kocaeli Fikir Gazetesi' ne yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;
2019 YILINDA KURULDU
2019 yılında kurulduk. Biz hekimlerin kurduğu bir sendikayız. HEKİM Sendikacılığı diye bir sendikacılık kanunlarda yoktur. Meslek sendikacılığı geçmişte oldu ama kaldırıldı. Biz hekimler sağlık sendikaları içinde yerimizi bulamadık. Başa geçenler kendi meslek kurumlarının önceliğini güttüler. Bir tıp fakültesi eğitimi 6 yıldır. Standart lisans eğitimin bir buçuk katıdır 3.2 katı ders saati vardır. Haftada 45 saat. İşçi gibi çalışır hekim adayları. Zorluk derecesi de diğer fakültelerin çok üzerindedir.
DERSLERİN ZORLUĞUNDAN KAYNAKLI ATILMA ORANI ARTIYOR
Fakülteden atılma oranları ile karşılaştırıyorum ben bu zorluk derecesini. Bir spor salonunda standart yük kaldıran insan var 100 kiloyu rahatlıkla kaldırsın 110 kiloyu daha zor kaldırır ama biz belki 30 kilo kaldırırız ama 40 fazla gelir onun gibi onun zoru ile bizim zorumuz bir olmaz. Fakültelerde ayrı zorluk var. Ankara Tıp’ta öğrenci atılma oranı yüzde 15’ti. Bu derslerin zorluğundan kaynaklanıyor.
“HEMŞİRE VE DOKTOR AYNI MAAŞI ALAMAZ”
Daha ilk derse girdiğinde bir şey anlayamaz oluyor öğrenci. Her şey latince. Öğrenci bir anda şok oluyor.
Öyle bir hale geldi ki ben herkesin hakkının göreceli de olsa alması taraftarıyım. Maaşında haksızlık yapılsın istemem ama bir hemşire ve doktora aynı maaşı vermezsiniz. Bir ambulans şoförüne de bundan fazla maaş veremezsiniz ortalık ayağa kalkar.
“HEMŞİRENİN YOKLUĞU BELLİ OLMAZ, DOKTOR İZİN BİLE ALAMIYOR”
Hemşireler doktora yardım ederler. Tıp fakültesi eğitimi başlı başına bir eğitimdir. Bir doktor düşünün ki poliklinikten çıkamıyor zaten, hemşire hanımlar kıyasen baktığınızda yerini birine bırakıp gidebilir ama doktor bırakabilir mi hayır. Onlar gidemiyorum diye şikayetçi ama doktorlar standart olarak o yoğunlukta. Kendisinin yokluğu belli olmuyor , izin de alsa belli olmuyor doktor izin bile alamıyor.
50 MESLEK BU NEDENLE ÇIKTI…
Bir hekim aynı zamanda kan alacak idrar sondası takacak, damar yolu takacak olursa bakabileceği hekim başı hasta sayısı çok azalıyor. Ben doktor olarak yaparsam kaç hastaya bakabilirim. Bu yetmediği için tıbbın hemen herkes tarafından yapılabilecek basit işlemleri için bazı alanlar oluşturuldu. Tıbbı bilmeyen ama girişimsel özelliklerini derslerinden öğrenen meslekler işte hemşirelik, tıbbi teknisyenlik gibi şeyler oluştu oluşmalıydı da. Sadece belki 50 meslek buradan çıktı belki de.
YANLIŞ YAPTILAR
Sağlıkta çalışanları diğer bakanlıklarda çalışandan daha yoğun çalışırlar bunun lamı cimi yok. Mesleği yaparken stresi hissetmemeye çalışacaksınız. ‘Bu benim işim’ diyeceksiniz. Bütün sendikalar, bazı siyasiler, gazeteciler bir araya geldiler hekime belli bir elbise giydirmeye ve adeta sağlığın dışına çıkarmak için uğraştılar ve yanlışlar yaptılar. Bu yanlışlar tıbbi yanlışlardı ve insanların sağlığını ilgilendirdi.