Gündem

“Hemşirelik İşi Yapmayan Hemşire İle Yoğun Bakımda Çalışan Hemşire Aynı Ücreti Almamalı”

Hemşirelik mesleğinde ücrette adaletin sağlanması gerektiğini kaydeden Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, "Hakkaniyeti ve adaleti sağlamak için yoğun bakımda çalışan hemşireyle hemşirelik yapmayan hemşire aynı maaşı almamalı. Hemşirelik mesleğini icra etmeyen birine hemşirelik maaşı verilmemesi gerekiyor” dedi.

Sağlık-Sen tarafından “Hemşirelik Mesleğine İnovatif Yaklaşımlar Çalıştayı” gerçekleştirildi. Uzman isimlerin ve akademisyenlerin katıldığı çalıştayda, Hemşirelikte Eğitim, Yetkinlik ve Yeterlilik, Hemşirelik Mevzuatının Günümüz Hemşirelik Hizmetleri Sunumuna Uygunluğu, Hemşirelik Hizmetlerinde Saha Uygulamaları ve Eksiklikler, Hemşirelikte Kariyer Basamakları, Hemşirelik Hizmetlerinde Performansa Dayalı Ücret Politikaları, Hemşirelikte Mesleki İletişim ve Saygınlık, Hemşirelikte İstihdam İhtiyacı ve Sendikal Beklentiler konuları olmak üzere 7 başlık üzerinde duruldu.

Çalıştaya, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Genel Başkan Yardımcıları Sinan Kuluöztürk, Yasin Barutcu, İdris Baykan, Mustafa Irgatoğlu, Abdullah Duman, Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Azize Atlı Özbaş ve Hemşirelik Eğitimi Derneği (HEMED) üyesi Doç. Dr. Gülten Koç katıldı.

Genel Başkan Doğan: En Tecrübeli Hemşireler Ülkemizde

Çalıştayda konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, dünyadaki en tecrübeli hemşirelerin Türkiye’de bulunduğunu söyledi. 

Doğan, hemşirelik mesleğinin hak ettiği değeri en üst seviyede alması için gayret gösterdiklerini söyleyerek, “Sağlıkta 39 ayrı branş var. Her bir meslek kendine özgü meslekler. Hemşirelik mesleğini ön planda tutmadığımız için yıllardır hemşirelik mesleği geriden geliyor, özlük hakları geriden geliyor. Yoğun bakımda bir hastaya, hasta yakını dokunamazken hemşire arkadaşlarımız 7 gün 24 saat ilgileniyor. Çocuk servisinde yeni doğmuş bir bebeğe annesi bile dokunmaktan korkarken hemşire arkadaşımız damar yolu açıyor. Gerçekten zor şartlarda görev yapıyoruz. Bu çalıştaydan çıkan sonucu tüm yetkililerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı. 

 “Hemşirelerimizin Nöbet Ücretleri Alt Seviyelerde”

Doğan, toplu sözleşme sürecinde hemşirelerin temel sorunlarını masaya yatırdıklarını da ifade etti. Toplu sözleşmede elde edilen iyileştirmelerin gerekli tüm meslek gruplarına yapılması için çaba sarf ettiklerinin altını çizen Doğan, “En azından ‘yoğun bakımda çalışan veya Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan hemşire arkadaşımızın, hakkını burada verilmesi gerekiyor’ dedik ve taban ek ödeme katsayısının 5 puan artışını sağladık. Nöbet ücretlerinde de 10 puan artış sağladık, fakat bunlar kesinlikle yeterli değil. Yoğun bakımda yanımızda çalışan bir işçi arkadaşımızın nöbet ücreti yüksek seviyelerde, ama hemşire arkadaşımızın nöbet ücreti ise alt seviyelerde. Bu kesinlikle adil bir durum değildir” değerlendirmesinde bulundu.

“Nöbetlerde Alın Teri Döküyoruz Ama Karşılığını Alamıyoruz”

Daha önce nöbet ücretlerindeki sorunları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a ilettiklerini de hatırlatan Doğan, “Sayın Bakanımızdan bu konuda destek istiyoruz. Hemşirelerin gece nöbet ücretlerinin arttırılması gerekiyor. Biz ailemizi bırakarak nöbetlere geliyoruz. Nöbetlerde alın teri döküp emek harcıyoruz ama karşılığını alamıyoruz” dedi.

“Nöbet Ücretinin Artırılmasını ve Gece Çalışma Tazminatının Verilmesini İstiyoruz”

TBMM’de sağlıkla ilgili görüşülecek yasa tasarısında nöbet ücretlerinin de yer alması için gayret gösterdiklerini söyleyen Doğan, “Biz nöbet ücretinin artırılması için, gece çalışma tazminatının verilmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.

“Hemşirelik İşi Yapmayan Hemşire İle Yoğun Bakımda Çalışan Hemşire Aynı Ücreti Almamalı”

Hemşirelik mesleğinde ücrette adaletin sağlanması gerektiğini kaydeden Doğan, "Hakkaniyeti ve adaleti sağlamak için yoğun bakımda çalışan hemşireyle hemşirelik yapmayan hemşire aynı maaşı almamalı. Hemşirelik mesleğini icra etmeyen birine hemşirelik maaşı verilmemesi gerekiyor” dedi.

 “Hemşire Kâğıt İşinden Başını Kaldırıp da Hastaya Bakamıyor”

Doğan, Sağlık-Sen olarak sahadan alınan talepler doğrultusunda servislere de polikliniklere verildiği gibi 7 gün 24 saat tıbbi sekreter verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Hemşirenin işi hasta bakmak, hastayla temas etmektir. Hemşire kağıt işinden başını kaldırıp da hastaya bakamıyor” diye konuştu.

“Hemşirelerin İş Yükünü Azaltmak İçin Atama Yapılmalı”

Doğan, sağlık alanında yapılacak 35 bin atamanın hemşirelerin iş yükünün dikkate alınarak yapılması gerektiğini de dile getirerek, “İş yükümüz gerçekten çok fazla. Bu iş yükünün azaltılması gerekiyor. Bunun da çözümü; şu anda 35 bin sağlık personeli (sağlıkçılar) ataması var. Fakat bu sayı yeterli gelmiyor. Çözüm için atama bekleyen hemşire arkadaşlarımızın bir an önce atanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Irgatoğlu: Yeni Bir Hemşirelik Meslek Kanunu Ortaya Koymak İstiyoruz

Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu, “Tüm taraflarla birlikte en büyük ve en yaygın biçimde hizmet üreten hemşirelerimizin daha iyi ortamda çalışması, ekonomik, özlük ve sosyal haklarını alabilmesi için çalışıyoruz. Bu yüzden yeni bir Hemşirelik Meslek Kanunu ortaya koymak istiyoruz. Bu çalıştayla yeni bir Hemşirelik Meslek Kanunu'nun da ilk adımını atmış bulunuyoruz. Hemşirelerle ilgili yasal ve mevzuat düzenlemeleri ile saha uygulamalarının; arkadaşlarımızın bilgi, beceri ve eğitim seviyelerine uygunluğu bakımından günümüzün sağlık sisteminin şartlarına taşınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Çalıştayda mevzuat, eğitim, uygulama ve donanım bakımından hemşirelik mesleğinin bir bütün olarak değerlendirip, sonuçlarının ortaya konacağını dile getiren Irgatoğlu, çalıştaydan çıkacak sonuç önerisini tüm yetkililerle paylaşacaklarını kaydetti. Irgatoğlu, uzman isim ve akademisyenlerin katılım gösterdiği çalıştaydan örnek bir model ortaya çıkağına inandıklarını söyledi. 

Türk Hemşireler Derneği Başkanı Özbaş: Dünyada Hemşire Krizi Var

Hemşirelerle ilgili çözülmesi gereken çok sorun olduğunu belirten Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Azize Atlı Özbaş, mevcut mevzuat ile mevzuatın sahada uygulamaya geçilmesinde sorunlar yaşandığını dile getirdi. 

Dünyada hemşire krizi söz konusu olduğunu belirten Özbaş, “Yayınlanan raporlara göre dünyada 2024 yılının sonunda 36 milyon hemşire açığı olacak. Gelişmiş ülkelerin hemşire bulma kaynağı olarak gördüğü ülkelerden biriyiz. Biz istiyoruz ki, meslektaşlarım insanca koşullarda kendi ülkelerinde hizmet versinler” ifadelerini kullandı. 

Ülkemizde de çok ciddi bir hemşire açığı olduğunu belirten Özbaş, hemşirelerin çok uzun saatlerde çalıştığını kaydetti. Mevzuatla ilgili sorunlara da değinen Özbaş, hemşirelerin hak ettiği eğitimi alamadığını düşündüğünü söyledi. 

Eğitim, icraat ve uygulamada yaşanan sorunların çözüm önerilerini sunmak için bu çalıştayın önemli olduğunu belirten Özbaş, Sağlık-Sen’e teşekkür etti. 

Hemşirelik Eğitimi Derneği Üyesi Koç: Kanun ve Mevzuatta Yazanlar Uygulamaya Yansıtılmıyor 

Hemşirelik Eğitimi Derneği (HEMED) adına konuşan Doç. Dr. Gülten Koç ise hemşirelik mesleğinin çok eski köklere sahip olduğunu söyleyerek, Hemşirelik Kanunu’nun en eski meslek kanunlarından biri olduğunu vurguladı. Zaman içerisinde gelişim ve değişim gösteren hemşirelik mesleğinin hala gerektiği noktada olmadığını kaydeden Koç, “Hemşireler, hem eğitimde hem özlük haklarında hem de çalışma koşulları bakımından geri planda kaldı. Ciddi sorunlar yaşıyoruz. Kanun ve mevzuatta yazanlar uygulamaya yansıtılmıyor” diye konuştu. 

Koç, böyle bir çalıştayı düzenledikleri için Sağlık-Sen’e teşekkür etti.