Gündem

İl Sağlık Müdürü: Mevzuatta anlaşılmayan yer yok

İzmir İl Sağlık Müdürü Öztop, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği ile hekimlerin hastalara daha fazla zaman ayıracağını ve sağlık hizmetlerinin iyileşeceğini belirtti.

İzmir İl Sağlığı Müdürü Dr. Öğretimi Üyesi Burak Öztop, İl Sağlığı Müdürlüğü’nde yaptığı açıklamada, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne ilişkin hekimler ve sendikalarla görüşüp yönetmeliğinde anlaşılmayan bir şeyin olmadığına işaret etti.

"Nitelikli sağlık hizmetleri verilmeli"
Haber Ekspres Gazetesi’nden Turgay Kılıç’ın haberine göre, İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. M. Burak Öztop, Aile Hekimliği sistemini ve Sağlık Bakanlığı’nın yeni Aile Hekimliği yönetmeliği, yönetmeliğin getirdikleri ve sağlık hizmetlerine vereceği katkıyı anlattı. Dr. Öztop, gazetecilere yaptığı açıklamada İzmir’de bin 428 Aile Hekimliği Birimi, 377 Aile Sağlığı Merkezi ile birinci basamak sağlık hizmeti verildiğine işaret etti. Ayrıca Dr. Öztop, İzmir’de aile hekimi birimi başına düşen nüfus ortalamasının ise 3 bin 165 olduğuna, İzmir’de kamu sağlık çalışanı sayısının 42 bin olduğunu söyledi. Özel hastane ve üniversitelerde çalışanları da eklediğimizde 80 bini bulduğuna dikkati çekti.

İl Sağlık Müdürü Burak Öztop, yurttaşlara nitelikli ve kolay ulaşılabilir sağlık hizmetinin verilmesi gerektiğine dikkati çekerek “Vatandaşlarımıza nitelikli, kolay ulaşılabilir ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunumu için Nüfus düşürme çalışmaları hızla devam etmektedir. Bu durum hekimlerimizin de hastalarına daha fazla zaman ayırmalarına, koruyucu sağlık hizmetlerine daha nitelikli sürdürülmesine imkan sağlayacaktır. Ekim ayından bu yana Bakanlığımıza nüfus düşürülmesi için İlimizde 61 yeni birim açılışı talebi gönderilmiş, ayrıca 33 yeni birim için çalışmalarımız devam etmektedir. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik 29.10.2024 tarihi itibarıyla Cumhurbaşkanlığımızca onaylanmış ve 30.10.2024 tarihi itibarıyla Resmi Gazete ’de yayımlanmış ve 01.11.2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir” dedi.

"Hastalara daha fazla zaman ayırmak hedefleniyor"
Yönetmeliğe de dikkati çeken Öztop, “Koruyucu ve Önleyici Sağlık Hizmetleri Aile Hekimliği çalışma sisteminde çok daha fazla önem kazanmıştır. Aile Hekimlerinin maksimum nüfusu 4 binden 3 bin 500’e düşürülerek hastalarına daha fazla zaman ayırması hedeflenmiştir. Aile Hekimliği Birimi kişinin tüm sağlık sorunları için ilk başvuru noktası haline gelmiştir. Değiştirilen nüfus katsayıları ile lohusa, gebe, bebek, çocuk ve yaşlı gibi özellikli nüfus gruplarının takibi çok daha önemli bir hale gelmiştir. Hipertansiyon, Diyabet, Obezite, Kalp Hastalıkları ve Kanser gibi kronik hastalıkların erken tanısını ve takibini sağlamaya yönelik HYP ( Hastalık Yönetim Platformu) sisteminin daha aktif kullanımını sağlayarak toplum sağlığını genel olarak iyileştirmeye yönelik teşviklere ağırlık verilmiştir. Aile Hekimliğine kayıtlı nüfusun Aile hekimine daha aktif kullanıp gereksiz 2. ve 3. Basamak başvurularının önüne geçilmeye çalışılmış ve hastanelerden ihtiyacı olan hastaların Aile Hekimi üzerinden çok daha kısa süre içinde randevu alabilmeleri hedeflenmiştir. Tüm dünyada ve özellikle Ülkemizde en büyük sağlık problemlerinden birisi olan antibiyotik direncinin önüne geçmek bunun yanında birçok kanser ve kronik hastalıkla ilişkileri gösterilmiş olan mide koruyucu ve ağrı kesicilerin daha akılcı kullanımını sağlamak için düzenlemeler yapılmıştır. Aile Sağlığı Çalışanlarının kat sayıları iyileştirilmiş, eğer varsa vekâletle baktıkları birimden aldığı ücret 2 katına çıkarılmıştır. Tüm bunlar yapılırken Aile Hekimlerinin süreçte maddi bir kaybı olmaması aksine iyi uygulamalarla birlikte kazancı olması sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürü Öztop Mevzuatta Anlaşılmayan Yer Yok (3)

"Mevzuat anlaşılmayan yer yok"
Dr. Öztop, yeni mevzuatın ardından hekimlerin eylemlerine dikkati çekerek “Her yeniliğe karşı bir mutlaka ön yargı vardır. Biz, geçen iki hafta içerisinde halk sağlığı başkanımızla yoğun şekilde aile hekimlerini dolaştık. 100’e yakın aile hekimleriyle ve sendikalarla görüştük. Yönetmelikte genel olarak anlaşılmayan veya kabul görmeyen bir yer yok. Lokal bazda anlaşılmakta zorluk çekilen veya sonuçların ne getirdiğini hesaplayamadığımız ve kafalara takılan bazı soru işaretleriyle eylemlerin olduğunu anladık. Bu konuda da onlarla görüştük ve geçiş süreci olduğunu, 3 aylık bir süreci görüp düzeltilmesi gereken şeyleri de iletelim dedik. Bu açıdan eylemler demokratiktir. Sağlık hizmeti almak da birinci önceliktir” şeklinde konuştu.