Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den ilk kez açıkladığı, Türkiye'deki fay hatları ile ilgili yaptığı açıklamasında 7.4'lük deprem olabilir çağrısında bulndu.

Bilinen deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, konuk olduğu programda deprem ile ilgili ciddi uyarılar yaptı. Tunceli ili'nin büyük oranda deprem tehlikesi altında olduğunu dile getirdi. Naci Görür, Erzincan-Karlıova civarında yer alan fayın zamanının geldiğini ve 7,4 büyüklüğünde deprem açığa çıkabileceğini söyledi.

Görür, Türkiye’nin deprem dönemlerinde yaşadığını ve son yıllarda gerçekleşen depremlerin bu gerçeği bir kez daha duyurduğunu söyledi.

Önemli olarak Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan fayların çok aktif rol aldığını söyleyen Görür, bölgedeki fayların büyük depremler oluşturabileceğini ekledi.

İfade edilen faylardan birinin de Erzincan-Karlıova bölgesine uzanan ve yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğu olan fay olduğunu bildirdi. Görür, bu fayın en son büyük depremi 1939 yılında yaşanan ve 33 bin kişinin yaşamını yitirdiği 7,9 büyüklüğü olan Erzincan depremini hatırlattı.

Naci Görür, yaptığı açıklamada fayın ortalama 80 yılda bir deprem oluşturabileceğini ve zamanının çok kalmadığını vurguladı.

UYARILAN BÖLGELER 
Konuk olduğu programda Naci Görür'ün yapmış olduğu açıklamalar;

TUNCELİ'YE DİKKAT
Naci Görür, "Bu fayın zamanı geldi, deprem üretirse 7,4’e kadar çıkabilir. Bu fayın kırılması Tunceli’yi tehdit ediyor. Tunceli’nin deprem riski çok yüksek. Bu fay kırıldığında Tunceli’de 7,2 büyüklüğünde bir deprem hissedilebilir" İfadelerine yer verdi.
Tunceli’nin depreme çalışmalarında olması gerektiğini söyleyen uzman bilimci, binaların desteklenmesi ve deprem eğitimi verilmesi hususunda önemli noktalara değindi.

2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar oldu? 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar oldu?

ERZİNCAN, KARLIOVA CİVARINA DİKKAT

"Malatya'dan Hatay'a kadar çok önemli kesimi kırıldı. Uzun dönem afet niteliğinde büyük deprem oluşmaz ancak bazı graben fayları var. Fakat yaşları itibari ile yavaş faylardır. Büyük deprem 500 sene beklemiyoruz. Doğu Anadolu fayının hareketinin 7 ve üstü deprem stresi oluşturması için 500 yıl gerekiyor. Sözünü ettiğim fayın kırılmamış kesimleri de bir süre sonra kırılıyor. Artçı deprem diyoruz. O bölgede yaklaşık 1-1,5 sene deprem hissedeceğiz. Doğu Anadolu fayında Bingöl ve Karlıova bölgesi hariç büyük depremlerden uzağız. Kırılmamış yerler varsa kırılacaklardır" dedi.

7.4 OLARAK UYARDI
"Erzincan-Karlıova arasını bekliyoruz. Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar çıkabilir. Tunceli'ye uzak değil. Batıdan da aktif bir fayla çevrilidir. Ovacık fayı, yavaş hareket ederek deprem üretiyor. Tunceli'nin hemen güneyinde Nazimiye fayı var. Dört taraftan fay ile çevrilidir. Yedisu fayı özellikle endişe konumundadır. Eli kulağında, şakası yok. Zaman olarak kesin konuşamıyoruz. Tekerrür periyodunu bilemiyoruz. MTA'yı (Maden Tetkik Arama) bunu tespit etmeye memur edin. Bilimin faydası, yerbilimcinin varoluş nedeni budur" ifadelerini kullandı

Editör: Sercan Yılmaz