Haber

Okullara Sağlık Personeli Alınacak mı?

Salgının başladığı 2020 yılından bu yana, okullara sağlık personeli alımı gündemde… İlk defa 2020 yılında Türkiye’de kamuoyunun gündeme gelen okullara sağlık personeli alımı hangi aşamada? 2022 yılında okullara sağlıkçı alınacak mı? Konuyla ilgili bütün gelişmeleri ve güncel bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Her okula en az bir sağlık personeli (sağlıkçılar) alınmasını öngören kanun teklifi, 2021 yılının ilk günlerinde Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel tarafından TBMM’ye sunulmuştu. Peki Milli Eğitim Temel Kanunu’nda, her okulda mecburi olarak bir sağlık personeli (sağlıkçılar) alımı yapılmasına yönelik değişiklik yapılmasını öneren kanun teklifi, şu anda hangi aşamada?

“Her Okula Bir Sağlık Personeli”

Her okula bir hemşire, halk sağlığı teknisyeni ya da acil tıp teknisyeni atanmasını ve her okulda öğrencilerin ve okul personelinin sağlığı için çalışan bir birimin kurulmasını öngören kanun teklifi, Covid-19 pandemisiyle gündeme gelmişti. Kanun teklifinin amacı, hem acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda ilk müdahalenin hızla gerçekleştirilmesini sağlamak hem de kadro bekleyen iş kollarında (hemşirelik, sağlık teknisyenliği ve acil tıp teknisyenliği) istihdamı arttırmak olarak açıklanmıştı.

Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel tarafından TBMM Milli Eğitim Komisyonu’na sunulan teklifin kabul edilmesi durumunda, okullara hemşire, halk sağlığı teknisyeni ya da acil tıp teknisyeni alınacaktı. Ancak teklif komisyon tarafından değerlendirilmiş olmasına rağmen kanun değişikliği yönünde bir uzlaşı sağlanmamış ve hayata geçirilmemişti.

2022’de Okullara Sağlıkçı Ataması Yapılacak mı?

Dr. Mustafa Adıgüzel tarafından TBMM’ye sunulan teklif kabul edilip uygulamaya konulmadığı için bu kapsamda henüz okullara sağlık ataması yapılmamaktadır. Bu nedenle 2022 yılında, okullara kadrolu sağlık personelinin alınması beklenmemektedir.

Ancak yine de okullarda sağlık personeli (sağlıkçılar) istihdam ediliyor. Her okula mecburi olarak bir tane sağlık personeli (sağlıkçılar) ataması şeklinde olmasa da İŞKUR’un “Toplum Yararına Programlar (TYP)” projesi kapsamında, okullar için sağlık personeli (sağlıkçılar) istihdam edilmektedir.

 

İŞKUR – Toplum Yararına Programlar Nedir?

İŞKUR’un “Aktif İşgücü Programları” kapsamında başlattığı Toplum Yararına Programlar (TYP) projesi; işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde, istihdam edilmekte zorluk çeken kişilerin çalışma disiplinini kaybetmemesi adına düzenlenen bir istihdam programdır. Bu program kapsamında kişilere, İŞKUR tarafından geçici gelir desteği sağlanır.

TYP Katılım Şartları Nelerdir?

Toplum Yararına Programlar kapsamına sağlık personeli (sağlıkçılar) olarak istihdam edilmek isteyen kişilerin, şu şartları taşıması gerekmektedir:

  • 18 yaşını tamamlamış olmak
  • Halihazırda işsiz ve İŞKUR’a kayıtlı olmak
  • Emekli ya da malul aylığı almamak
  • Öğrenci olmamak*
  • Çalışma sonucu elde edilen gelir de hesaba katılarak hane gelirinin net asgari ücretin 1,5 katını aşmaması

*İstisna olarak açık öğretim ve açık lise öğrencileri, programa başvurabilmektedir.

TYP Katılımcıları Nasıl Seçilir?

TYP katılımcıları; noter kurası, liste yöntemi ve yüzde seksen noter kurası / yüzde yirmi liste yöntemi olmak üzere üç farklı yöntemle seçilir. Her bir program için katılımcıların hangi yöntemle seçileceği, programı düzenleyen İŞKUR il müdürlüğü tarafından belirlenir. Kadınların, 35 yaş üstü bireylerin, engellilerin, eski hükümlülerin ve terörle mücadelede yaralananların başvuruları, birinci listeye dahil edilir. Birinci listedeki adaylar herhangi bir öncelik kazanmamakla birlikte daha avantajlı durumdadır.

Katılımcı seçiminde hakkaniyetin sağlanması adına, aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca birinin programa katılması gibi bazı önlemler de alınır.

Programa Kimler Katılamaz?

Programa katılımla ilgili şartlar şöyledir:

  • İŞKUR’un düzenlediği bir kurs ya da programdan yararlanan kişiler, yararlandıkları programın üzerinden 6 ay geçmeden Toplum Yararına Programlar kapsamında yeni bir başvuru yapamaz. Girişimcilik eğitim programı ile çalışanların mesleki eğitimlerine yönelik programlar istisna kapsamındadır.
  • Daha önce herhangi bir mazereti olmadan TYP’den ayrılanlar ya da kendi kusuru üzerine ilişiği kesilenler, 24 ay geçmeden tekrar başvuru yapamaz.
  • TYP bittikten sonra kurum tarafından teklif edilen en az 3 iş teklifini, herhangi bir mazereti olmaksızın kabul etmeyenler, 24 ay geçmeden tekrar başvuru yapamaz.
  • İŞKUR tarafından programlara katılmama yönünde yaptırım uygulanan kişiler, yaptırım süreci boyunca TYP’ye katılamaz.

İŞKUR TYP Uygulama Süresi Ne Kadar?

Toplum Yararına Programlar kapsamında düzenlenen her bir programın süresi en fazla 9 aydır ve programlar uzatılamaz. Bu kapsamda istihdam edilen sağlık personeli, en fazla 9 ay süreyle çalışabilir. Ancak programa tekrar katılmak isteyen kişiler, 9 aylık katılım süreci sona erip 3 ay bekledikten sonra yeni bir program için tekrar başvuru yapabilirler.

Program kapsamında işbaşı yapan kişilerin haftalık çalışma süresi, 45 saattir.

İŞKUR TYP Maaşı Ne Kadar?

İŞKUR TYP katılımcılarına, asgari ücret düzeyinde ödeme yapılır. Bu tutar, 2022 yılı itibarıyla 4 bin 253 Türk lirasıdır.

TYP Kapsamında Çalışan Sağlık Personeli Ne İş Yapar?

İŞKUR Toplum Yararına Programlar kapsamında okullarda çalışan sağlık personelinin üç temel görevi bulunmaktadır:

  1. Personel, okuldaki çocuklara ya da personele acil tıbbi müdahalede bulunulması gerekirse ilk müdahaleyi gerçekleştirir.
  2. Öğrencilerin genel sağlık durumlarını kontrol altında tutar ve salgın gibi olağanüstü durumlarda, ateş ölçümlerini gerçekleştirir ve kayda alır.
  3. Okulda hastaneye sevk edilmesi gereken bir çocuk ya da personel varsa sevk işlemlerini düzenler ve hastayı, sevk tamamlanana kadar gözlem altında tutar.

Okulların yanı sıra, devlet hastaneler ve diğer bazı devlet kurumları ile özel kurumlar da TYP kapsamına hemşire, acil tıp teknisyeni ve halk sağlığı teknisyeni istihdam edebilmektedir. TYP ile hastanelerde çalışan sağlık personeli, hastanelerde profesyonel mesleğinin gerektirdiği rutin iş ve işlemleri yapar.

TYP Sağlık Personeli Nasıl Olunur?

TYP kapsamında sağlık personeli (sağlıkçılar) olarak istihdam edilmek için sağlık meslek liselerinin hemşirelik, halk sağlığı teknisyenliği ya da acil tıp teknisyenliği programlarında mezun olmak ya da aynı alanlardaki ön lisans bölümlerinden mezun olmak gerekir.

Ayrıca adayın, “Kimler Programa Katılamaz?” bölümünde bahsettiğimiz, programın genel katılım şartlarını taşıyor olması gerekir.

2022 Yılında TYP Olacak mı?

Toplum Yararına Programlar projesi kapsamında düzenlenen istihdam programları, yılın her ayında düzenlenebilmektedir. Bu nedenle programla ilgilenen adayların, sürekli olarak İŞKUR’u takip etmesi gerekmektedir. Adaylar, fiziki olarak İŞKUR müdürlüklerine giderek düzenlenen programlar hakkında bilgi alabileceği gibi İŞKUR E-Şube üzerinden de TYP ilanlarını takip edebilirler.

TYP Sağlık Personeli İlanları Nasıl Takip Edilir?

İŞKUR E-Şube internet sitesine giren aday, açılış sayfasının alt kısmındaki kutulardan mor olana (“Toplum Yararına Programlar” yazan kutuya) tıklayarak programları araştırabilir. Aday, açılan sayfada TYP numarası, uygulama alanı, başvuru tarihleri, başvuru yapılacak il ve TYP tarihleri kriterlerini kullanarak arama işlemini gerçekleştirebilir. Sağlık personeli için yayınlanan güncel ilanlar, “Uygulama Alanı” bölümünden “Diğer” seçeneğinin tıklanmasıyla bulunabilir.

Arama işleminin doğru şekilde yapılmaması durumunda, aday ekranda hiçbir ilanı görmeyebilir. Arama doğru yapıldığı halde arama sonuçları ekranında hiçbir ilan yer almıyorsa, o an sistemde güncel olarak sistemde herhangi bir iş ilanı bulunmuyordur. Aday, yılın belirli aralıklarında sistemde sorgulama yaparak yayınlanan son TYP alım ilanlarına ulaşabilir. TYP alımları; genellikle yılın ilk üç ayında ya da son üç ayında yapılmakla birlikte bu konuda kesin bir tarih yoktur. Yılın her döneminde TYP kapsamında sağlık personeli (sağlıkçılar) istihdam edilebilir.