Resmi Gazete'de Özel Hastaneler Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler;

  1. Özel hastanelerin yatırımcılarının en az üçte birinin  sağlık  meslek mensubu olması zorunluluğu getirilmiştir.
  2.  Özel hastaneler, tedavi ettikleri hastalara istirahat, ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımı ve sürücü sağlık raporları düzenleyebileceklerdir. Ancak, Bakanlıkça izin verilen haller dışında durum bildirir raporları düzenleyemeyeceklerdir.
  3. Özel hastanelere durum bildirir sağlık raporu düzenleme  izni için belirli branşlarda uzman hekim bulundurma ve tam gün çalıştırma şartı aranacaktır.
  4. Özel hastanelerin ruhsatlandırılması için belirlenen süre 31/12/2024 tarihine kadar uzatılmıştır.

16 Ocak 2024 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 32431

YÖNETMELİK

Sağlık Bakanlığından:

ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 27/3/2002 tarihli ve 24708 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “%20’sinin” ibaresi “üçte birinin” şeklinde değiştirilmiştir.

AYM: Nöbete Gitmemeye Sendika Eylemi Gerekçe Gösterilmez AYM: Nöbete Gitmemeye Sendika Eylemi Gerekçe Gösterilmez

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Sağlık raporları

EK MADDE 12 - Özel hastaneler tedavi ettiği hastaların; istirahat/iş göremezlik raporlarını, tedavilerinde kullanılan ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına yönelik sağlık raporlarını ve ilgili mevzuat kapsamında sürücü/sürücü adayı sağlık raporlarını düzenleyebilirler. Bakanlıkça, bölgenin ihtiyacı, kamu sağlık hizmet sunucularının kapasitesi, özel sağlık hizmet sunucusunun kadro durumu ve raporun türüne göre değerlendirme yapılarak raporlara ilişkin izin verilebilir. Bakanlıkça izin verilen haller hariç olmak üzere; usulüne uygun olarak teşekkül ettirilmiş olsa bile özel hastaneler; bu fıkrada belirtilenler dışında durum bildirir raporları düzenleyemezler. Özel hastanelere durum bildirir sağlık raporu düzenleme izninin verilebilmesi için iç hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, genel cerrahi, göz hastalıkları, ortopedi ve travmatoloji veya fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji veya ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlık dallarının hastane ruhsatında kayıtlı bulunması ve bu branştaki kurul üyesi hekimin de hastanede tam gün esasına göre çalışması zorunludur.

Raporlara ilişkin yapılacak itirazlar ile raporların şekil şartlarına ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin geçici 17 nci maddesinde yer alan “31/12/2023” ibaresi “31/12/2024” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Bu Yönetmeliğin;

a) 3 üncü maddesi 31/12/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

Editör: Ceren Yıldız