Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun kameri ay hesaplamalarına göre, 2025 yılı Ramazan ayı 29 gün sürecek. Şevval ayının hilalinin Ramazan'ın 29’uncu günü akşamı görüleceği hesaplandığı için bu yıl Ramazan ayı bir gün kısa olacak.
İlk Teravih ve İftar 28 Şubat’ta
Ramazan ayı, 28 Şubat Cuma günü kılınacak ilk teravih namazı ile başlayacak. Müslümanlar, 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece sahura kalkacak ve aynı gün ilk iftar yapılacak. Oruç ibadetinin yanı sıra teravih namazı, fitre, mukabele ve Kur’an-ı Kerim hatimleriyle maneviyatın yoğun yaşandığı bu mübarek ay boyunca, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatılması da büyük önem taşıyor.
Kadir Gecesi 26 Mart’ta, Bayram 30 Mart’ta
Kur’an-ı Kerim’de “bin aydan daha hayırlı” olarak nitelendirilen Kadir Gecesi, 26 Mart’ta idrak edilecek. Ramazan Bayramı ise 30 Mart’ta başlayacak.
Fitre Miktarı 180 Lira Olarak Belirlendi
Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı için fitre miktarını 180 lira olarak açıkladı. Müslümanların, Ramazan boyunca infak ve yardımlarını artırması gerektiğine dikkat çeken Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Halit Çalış, bu ayın, yardımlaşma ve dayanışmanın en yoğun yaşandığı dönemlerden biri olduğunu vurguladı.
“Ramazanda İhtiyaç Sahiplerine Öncelik Verilmeli”
Halit Çalış, Ramazan ayının Müslümanlar için bir fırsat ayı olduğunu belirterek, “Ramazan’da ihtiyaç sahiplerine öncelik vermek gerekir. Ayrıca aile bireylerimiz ve akrabalarımızla da bağlarımızı kuvvetlendirmeliyiz.” dedi.
Hicri Takvimin Etkisiyle Oruç Süresi Değişiyor
Hicri takvim ile miladi takvim arasındaki fark nedeniyle Ramazan ayının bazı yıllar 29, bazı yıllar 30 gün sürdüğünü hatırlatan Çalış, “Hicri takvim, miladi takvime göre 10-11 gün kısa olduğu için Ramazan her yıl biraz daha erkene gelir. Bu nedenle oruç bazen 29, bazen 30 gün tutulur.” bilgisini paylaştı.
Ramazan ayında manevi atmosferin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çalış, “Zekat ve infaklarımızı sadece Ramazan ayıyla sınırlı tutmamalı, yıl boyunca sürdürmeliyiz. Dünyanın birçok yerinde açlık, yoksulluk ve savaş mağduru insanlar varken, Müslümanlar olarak paylaşım ve yardımlaşmayı unutmamalıyız.” ifadelerini kullandı.