Sağlık-Sen, Ankara Üniversitesi ve Ankara 2 Nolu Barosu ile birlikte “Sağlıkta Hukuk Sempozyumu” gerçekleştirdi. İlginin yoğun olduğu sempozyuma, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara 2 Nolu Baro Başkanı Av. Sabri Hafif, Ak Parti Milletvekili Dr. Hasan Arslan, Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Av. Hakan Bozkurt ve Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı B. İzzet Taşçı katıldı. 

 

Ayrıca sempozyumda, Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcıları Sinan Kuluöztürk, Yasin Barutcu, İdris Baykan, Mustafa Irgatoğlu ve Abdullah Duman da yer aldı. 

 

Genel Başkan Doğan: Amacımız Her Alanda Çalışanlarımızın Rehberi Olmak

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, sağlık ve hukuk kavramlarının ortak noktalarından biri olan Sağlık Hukuku alanını derinlemesine irdelemek, konunun eksik taraflarını değerlendirerek, çözüm önerileri üretmek gayesinde olduklarını ifade etti. 

“Amacımız her alanda sağlık ve sosyal hizmet çalışanımızın rehberi olmak” diyen Doğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Amacımız tüm sağlık ve sosyal hizmet profesyonelimizin her zaman ve her koşulda yanında olarak onları refaha kavuşturmak. Onlar sahada ter döküyor, biz de onlar için mücadele ediyoruz.”

 

“Av Tüfeği İle Hastaneye Gidilmez”

Hukuki düzenlemeler ve tıbbı gelişmelerle birlikte toplumun sağlık çalışanlarının emeğine ve fedakarlıklarına saygı göstermesi gerektiğini belirten Doğan, “Sağlık çalışanları, her gün hastalar için mücadele ederken, onların güvenliğini tehdit eden olaylara hep birlikte karşı çıkmalıyız. Sağlık çalışanlarının güven içinde çalışabilmesi, sağlıklı bir toplumun sürdürülebilirliği için ön koşuldur. Sağlık hukuku bu noktada hem çalışanların haklarını koruma hem de vatandaşların sağlık hizmetlerine güvenle erişimini sağlama açısından büyük bir rol oynar” diye konuştu. 

Sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırıları kınayan Doğan, sözlerini şöyle noktaladı:

“Av tüfeği ile hastaneye girilmez. Herhangi bir silahla da hastaneye girilmez. Savaşta dahi hastanelere dokunulmaz. Savaşta dahi hekimler, hemşireler, sağlık çalışanları dokunulmazdır, koruma altındadır. Ancak görüyoruz ki, şahit oluyoruz ki; canı sıkılan hastane basıyor. İstediğini elde edemeyen hekime, hemşireye saldırıyor. Ama unuttukları, atladıkları bir şey var. Bizler sizlerin evlatlarıyız, hastanedeki hekim sizin evladınız, hemşire sizin evladınız, ambulanstaki ATT sizin evladınız. Hekim sizin için hastanede, hemşire sizin için serviste, ATT-Paramedik sizin için o ambulansın içinde.”

 

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünüvar: Sağlık-Sen Kritik Bir Rol Oynuyor 

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise sempozyumun önemine değinerek, böyle bir programı organize ettiği için Sağlık-Sen’e teşekkür etti. 

Son 23 yılda hem sağlık hem de hukuk alanında önemli adımların atıldığını belirten Ünüvar, sağlıkta şiddete dikkat çekti. Şiddet noktasında sadece kanun çıkartmanın yetmediğini belirten Ünüvar, “Kanunların ve mevzuatın uygulanması da çok önemli. Aynı zamanda toplumu bilinçlendirmeye ihtiyaç var. Burada Sağlık-Sen kritik bir rol oynuyor. Ülkenin her yerinde toplantılar yapıyor, sağlık çalışanları ve hukukçularla bir araya gelerek, neler yapabileceğini değerlendiriyor. Bu noktada da Sağlık-Sen’e teşekkür ederim” diye konuştu. 

Sağlıkta şiddet noktasında hakim ve savcılara önemli görevler düştüğünü de belirten Ünüvar,  “Şiddet uygulandığı zaman sadece sağlık çalışanı mağdur olmuyor, sağlık çalışanının hizmet verdiği tüm kitle de zarara uğruyor. Vatandaşlar, sağlık hakkından yoksun kalıyor. Burada önemli olan toplumun da bu bilinçle hareket etmesi. Toplum birlikte tepki koymalı” ifadelerini kullandı. 

Malpraktis konusuna da değinen Ünüvar, defansif tıp denilen ruh halinin ortaya çıktığını ve sağlık sisteminin geleceğiyle ilgili bu konudaki olumsuzlukların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. 

 

Bakanlık: Kayseri'deki Olaya Soruşturma Açıldı Bakanlık: Kayseri'deki Olaya Soruşturma Açıldı

Ankara 2 Nolu Baro Başkanı Hafif: Sağlıkta Yaşanan Sorunlar Toplumun Genel Sağlığını Etkilemektedir

Ankara 2 Nolu Baro Başkanı Av. Sabri Hafif, sağlık hukuku kavramının yalnızca malpraktis davalarını kapsamadığını belirterek, “Sağlık hukukunun temel ilkeleri; bireylerin haklarının korunması, sağlık hizmetlerine erişim, hasta mahremiyeti ve bilgi güvenliği gibi konuları kapsamaktadır. Bu ilkeler, sağlık sisteminin işleyişinde ve hukuki süreçlerde belirleyici bir rol oynamaktadır” dedi. 

Sağlık hizmetlerinin sunumundaki hukuki düzenlemelerin hızla güncellenmesi gerektiğini kaydeden Hafif, sözlerine şöyle devam etti:

“Sağlık alanında yaşanan sorunlar sadece bireyleri değil, toplumun genel sağlığını da etkilemektedir. Sağlık Bakanlığı, yürütmekte olduğu çalışmalarla bu sorunların çözümüne yönelik önemli adımlar atmaktadır. Ancak, bu adımların yeterli olması için sağlık çalışanlarının da hukuki destekle donatılması gerekmektedir. Hem hasta hakları hem de sağlık çalışanlarının korunması adına atılacak adımlar, yargı süreçlerinin daha sağlıklı ve hızlı işlemesini sağlayacaktır. Bu itibarla Sağlık-Sen’i gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler ve çalışmalardan dolayı kutluyorum.”

 

AK Parti Milletvekili Arslan: Üzerimize Düşen Her Türlü Görevi Yapmaya Hazırız 

Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hasan Arslan ise vatandaşla en çok iletişim halinde olan grubun sağlık çalışanları olduğunu ifade ederek, sağlık çalışanlarının önemini anlattı. 

Beyaz reformla birlikte sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin katalog suçlar arasına dahil edildiğini hatırlatan Arslan, çok ciddi adımlar atılmasına rağmen maalesef olumsuz haberler aldıklarını kaydetti. Sağlık çalışanlarının ‘şifa verme’ gibi önemli bir hizmeti olduğunu belirten Arslan, milletvekili olarak üzerlerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi. 

 

Sağlık Hakkı, Sorumluluklar, Hasta Mahremiyeti ve Hukuki Düzenlemeler Tartışıldı 

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. 

2 oturum şeklinde gerçekleştirilen sempozyumda; akademisyen, avukat, hekim ve değerli isimler sağlık hakkı, sağlık hukuku, sağlık meslek mensuplarının sorumlulukları, hasta mahremiyeti ve hukuki düzenlemeleri tartıştı. 

Sempozyum kapsamında tüm katılımcılara plaket takdim edildi. 

Kaynak: rss