Ramazan Bayramı 10-12 Nisan tarihlerinde kutlanacak. 8 ve 9 Nisan günlerinin, Ramazan Bayramı tatili ile birleştirilmesi nedeniyle bu tarihlerde tüm kamu çalışanlarının idari izinli sayılmalarına karar verildi. Buna göre idari izinli sayılan sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, “idari izinli oldukları” için görevlerini fiilen yerine getirmiş ve çalışmış kabul edildi. Sağlık ve sosyal hizmet sunumu; bazı hizmetler bakımından “nöbet usulü” yerine getiriliyor. Yine, 8-9 Nisan tarihlerinde de “nöbet görevleri” sağlık çalışanları tarafından yerine getirilecek. Nisan 2024 dönemi için toplam 141 saat olan çalışma süreleri, normal mesai usulü ile görev yapan sağlık çalışanları açısından 128 saat üzerinden hesaplanması, personelin görevini tam şekilde yapmış sayılması, mali haklarını da eksiksiz şekilde alması gerekiyor. Ancak “nöbet usulüyle” çalışacak olan sağlık görevlilerinin Nisan 2024 dönemi içerisindeki çalışma saatleri 141 saat üzerinden hesaplanıyor. Personelin alacağı nöbet ve fazla mesai çalışmaları da 141 saati aşan süreler üzerinden hesaplanıyor.
Bu nedenle Anayasa’nın “eşitlik ilkesi”ne aykırı bir uygulamanın ortaya çıktığını kaydeden Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Derya Uğur, “Tüm sağlık ve sosyal hizmet kolu kamu çalışanlarının, Anayasa’nın 10. maddesinde açıkça tanımlanan ve idarenin zorunlu olarak uygulaması gereken eşitlik ilkesinin gereğinin yerine getirilmesini talep etme hakkı bulunuyor. İdari izin kapsamına alınan 8-9 Nisan tarihlerinin toplam çalışma saatinden düşülerek, tüm kamu çalışanlarına bu saat üzerinden hak edişlerinin ödenmesi; toplamda 128 saati aşan her bir çalışma eyleminin de ücrete bağlanması ve fazla mesai sayılması gerekiyor” dedi.
'128 SAAT ÜZERİ FAZLA MESAİ SAYILMALI'
Uğur, sendika genel merkezinin Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na konuya ilişkin yazı gönderildiğini kaydederek “Gönderilen yazılarda tüm sağlık ve sosyal hizmet kolu kamu çalışanlarının Nisan 2024 dönemi içerisinde toplam normal çalışma saatlerinin 141 saat üzerinden değil; 128 saat üzerinden hesaplanması ile 128 saati aşan her bir çalışma saatinin ‘fazla mesai’ olarak kabul edilmesi talep edildi” ifadelerini kullandı.