Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde para karşılığında yüzlerce “sahte sağlık raporu düzenleme” skandalının ardından patlak veren ve Hastane Yönetimi ile doktorlar arasında karşılıklı suçlamalara neden olan randevu ve parayla ameliyat iddialarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişlerin yürüttüğü soruşturma raporları tamamlandı. Rapor doğrultusunda hastane yönetimi ile doktorlara idari ceza verilirken, hastanenin cihazını kullanıp, haksız kazanç sağlayan medikal firmalarına da, bir yıl süreyle ihalelere katılmaması cezası verildi.

BAŞHEKİM VE DOKTORLAR

Randevu ve Parayla Ameliyat iddiaları Kulak Burun  ve Boğaz (KBB) Doktorları ile dönemin Başhekimi Dr. Süleyman Öden ardındaki karşılıklı suçlamalarla gündeme gelmişti. Geçtiğimiz yıl patlak veren ve kamuoyunda yankı bulan skandal olayla ilgili KBB Hekimleri, Başhekim Öden’nin usulsuz görevlendirmelerde bulunduğunu ve ameliyat malzemesi alımında imtina ederek, klinikleri kapattığını öne sürmüştü.
Bu iddiaların basına yansımasının ardından Başhekim Öden ise, doktorları itham ederek, 
“Bu arkadaşlar bir yıl boyunca ne ameliyatı yapmışlar? Gelin hep birlikte bakalım. Estetik ameliyat dışında kimseye bakmıyorlar. Silvan’dan gelen gariban insanın ne suçu var. Bir yıldır kulak akıntısı çeken insanı muayene bile etmiyorlar. Çünkü parası yok. Burun estetiği dışında bir şey yapmıyorlar. Vatandaş aylardır polikliniklerde randevu bulamıyor. Uzun süredir bekleyen vatandaşlarımız vardı. Bu nedenle ameliyatları bir hafta erteledik. Kaldı ki bu ameliyatlar çok acil ameliyatlar değil. Acil ameliyatlar zaten yapılıyor. Bu arkadaşların fazla ses çıkarmasının nedeni birçoğu estetik için peşin para aldı. Şimdi bu ameliyatları yapamazlarsa hastalarla karşı karşıya gelecekler. Çünkü para veren adam sorgular. Bunların derdi para aldıkları kişi ile sorun yaşamamak” diye konuşmuştu.

BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖNDERDİ

Susayan kedinin musluktan kana kana su içmesi kameraya yansıdı Susayan kedinin musluktan kana kana su içmesi kameraya yansıdı

Peş peşe karşılıklı suçlamalar üzerine Sağlık Bakanlığı, iki müfettiş görevlendirerek, soruşturma başlattı. Müfettişler haftalarca hastanede adeta karargah kurup, inceleme ürüttü. Doktorların özellikle yaptıkları ameliyatlar mercek altına alınarak, birebir ameliyat eden doktor ile ameliyat olan hastalarla görüşüldü. Yatış ve ameliyattaki kullanılan malzemelerle ilgili tutanakları da inceleyen Müfettişler hastanedeki bazı idareci ve personellere fazla mesai yazıldığı yönündeki iddiaları da tespit etti.

İddialara ilişkin müfettişlerin hazırladığı raporlar sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın oluruyla, idari ceza uygulandı. KBB ameliyatlarıyla gündeme gelen bazı doktorlar farklı illere tayin edilirken, hastanedeki birçok idareciye de idari yönde cezalar verildi. Bakanlığın dönemin Hastane Başhekimi ve hastane idarecileri olan B.S, Ö.D, Z. Z, A.G, E.O’ya ceza puanı verdi. Fazla mesai yazılan kişilere de zimmet çıkarılarak, ödenen paranın iade edilmesi istendi.

İKİ KOLTUKTA BİR YETKİLİ


Burada müfettişlerin soruşturma yaptığı sırada görevde olan başhekim Öden aynı zamanda, İl Sağlık Müdürlüğünde Kamu Hastaneleri Daire Başkanı olarak görev yaptığını belirledi. Raporda, yapılan işlemlerin bu yönde usulsüzlük içerdiği de ifade edildi.
Öte yandan müfettiş raporlarında ceza alan bir müdür yardımcısının pasif görev yerine başka bir hastaneye müdür olarak atandığı ortaya çıktı. Terfi ettirilen müdür yardımcısının müfettiş raporlarında, 45 ceza puanı aldığı belirlendi. Müdür Yardımcısı kişinin, sendika referansı ile hastaneye idareci müdür olarak atanmış.


KAMUNUN CİHAZLARI İLE YAPILMIŞ


Müfettişlerin hastanenin medikal hizmet işini alan firmayla ilgili yürüttüğü soruşturmada ise. kendi cihazlarıyla tomografi çekmesi gerekirken, kamunun cihazlarıyla bu işlemi yaptığı, kendi cihazları ile işlem yapılmış gibi fatura kestiğini belirledi.  Müfettişlerin raporları doğrultusunda Sağlık Bakanlığı söz konusu medikal firmaya, usulsüz işlemlerinden dolayı, bir yıl süreyle ihalelerden men cezası verdi. Hastanenin gıda işini yürüten firmaya da rapor doğrultusunda para cezası verildi.

HASTANEDE YENİ MÜFETTİŞ

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Sağlık Bakanlığı Müfettişlerinin hazırladığı raporla ilgili verilen idari cezaların yankısı sürerken, önceki gün bir Bakanlık müfettişin daha Diyarbakır’a gelerek, inceleme başlattığı öğrenildi. Müfettişin, son dönemlerde hastanenin idari yönetimindeki değişiklikler başta olmak üzere, alımlarla ilgili iddiaları soruşturacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Kaynak: rss