Gündem

Sendika: Nöbetleri azaltmak tasarruf değil

Türk Sağlık-Sen Sakarya Şube Başkanı İrfan Korkmaz, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında çalışan haklarından kesinti yapılmasına tepki gösterdi. Korkmaz, yaptığı açıklamada tasarrufun gerçek anlamda gereksiz harcamaların kısıtlanmasıyla yapılması gerektiğini vurguladı.

Türk Sağlık-Sen Sakarya Şube Başkanı İrfan Korkmaz, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında çalışan haklarından kesinti yapılmasına tepki gösterdi. Korkmaz, yaptığı açıklamada tasarrufun gerçek anlamda gereksiz harcamaların kısıtlanmasıyla yapılması gerektiğini vurguladı.

Korkmaz, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Kamuda tasarrufla ilgili düzenlemelerin yapıldığı bir dönemdeyiz. Memleket hayrına olarak her iş gibi tasarruf kararlarını olumlu buluyor fakat kamu çalışanının hakkından, alın terinden tasarruf olamayacağını bir kez daha hatırlatıyoruz.

Tasarruf tedbirleri çerçevesinde nöbetleri azaltmaya çalışarak çalışanın hakkı ve alın terinden kısmak bir tasarruf değil, ekonomik durumu zaten perişan olan çalışanları daha da zora sokmaktır. Bunun anlamsızlığına bir kez daha dikkat çekiyor ve tasarrufların göstermelik, çalışanın ücretlerinden kesintiler gibi değil, gerçek anlamda gereksiz harcamaların kısılarak yapılması gerektiğini belirtiyoruz.

Hem çalışanların ihtiyaçlarını karşılayıp hem de ciddi tasarruflar yapabileceğimiz alanlara yönelirsek herkes için daha iyi olur kanaatindeyiz.

Örneğin şehrimizin en büyük sağlık tesissisinde SEAH merkez kampüs ana bina ile 100 yataklı tedavi hastanesinde tüp geçit bulunmamaktadır. Bu durumdan dolayı 100 yataklı serviste yatan hastaların herhangi bir tetkik tahlil işlemleri için 112 ambulans ekiplerince 100 yataklı bina ile merkez bina arasından tüm gün mekik dokumaktadırlar. Bu durum iş gücü kaybı ve yakıt giderlerini göz önünde bulundurursak anlamsız noktalara gelmektedir. Bunun bir benzeri durumunu da Korucuk kampüs ile Merkez kampüs arasında yaşanmaktadır. Korucuk’ta farklı servislerde yatan fakat merkez kampüste aynı servise konsültasyon için her farklı hastaya 112 acil ambulans ekipleri hastaları merkez kampüse taşımaktadır. Zaten servis de yatan hastanın sağlık ve acı durumu düşünüldüğünde hastaların sürekli taşınarak tedavi edilmesi ne kadarda doğrudur diye düşünülmesi gerekmektedir. Yine bu kampüs arasında 2 ambulans görevlisi ve 1 şoför ayrıca gidiş geliş tam 35 km yol yapılmaktadır. Bu giderler göz önünde bulundurulması eksik olan personelin daha efektif kullanılması da aşikardır.

Sadece tasarrufu doğru yapamadıkları gibi personeller arasında eşitsizlik konusunda ısrarcı olmaya 696 sayılı kanuna göre işçi arkadaşların 657 sayılı devlet memurlarının amiri olmadığını belirtmiştik. Bu konuda Sendikamız Genel Merkezi tarafından da Sağlık Bakanlığı’na bir başvuru yapılmıştır. Eğitim ve Araştırma hastanemizdeki bu tür hukuksuzlukların sonlandırılmasını ve bundaki ısrardan vazgeçilmesini istiyoruz. Aksi takdirde gerekli hukuki süreçleri başlatacağımızı buradan ilan ediyoruz

Burada Eğitim Araştırma Hastanemiz ile ilgili dikkat çekeceğimiz tasarruf ve çalışanların hayatı ile ilgili bir durumda depremdir.

Hastanede Acil çıkış ve yangın merdivenlerine plastik kelepçe takarak insanların kaçış yollarının kapatılması, Doğumevi ek bina koridorlarında sarf malzemelerin bırakılması gibi durumlara bir son verilmelidir.

Kamu malını korumakla yükümlü yöneticilerin koridorlarda bırakılan sarf ve ayniyat malzemelerinin kaybı ve eksikliği durumunda orada çalışan personelleri bu durumdan sorumlu tutacakları ortadadır. Bu yaşanacaklara dikkat çekiyor ve yöneticileri görevlerini yerine getirmeleri hususunda uyarıyoruz.

Kısacası SEAH yönetiminden bir an önce personeller arasındaki adaleti, güvenlik tedbirlerini ve gereksiz harcamaların önüne geçecek tedbirler alınması çağrımızı yineliyor ve takipte olduğumuz hatırlatıyoruz."