Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığında işçi statüsünde bulunan personel ve memur kadrosunda bulunan personel mesai yapmaktadır. Bayramda her iki gruptan mesai yapan personelin durumunu kısaca açıklayalım.
İşçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için yazılı onaylarının alınması gerekmektedir.
Bu onay, iş sözleşmesinde yer alabileceği gibi yılın başında da alınabilir. Eğer sözleşmede böyle bir hüküm yoksa ve işçiden yazılı onay alınmamışsa, işçi bayramda çalışmak zorunda değildir.
Bayram süresince çalışmayan bir işçi, aylık maaşını tam olarak alacaktır. Ancak bayram günlerinde çalışılması halinde her gün için iki günlük ücret ödenir.
Eğer hafta tatili ile bayram günü çakışır ve işçi o gün çalıştırılırsa, alacağı ücret 2.5 günlük yevmiye olarak hesaplanır.
Bayramda yapılan çalışmalar karşılığında işçiye izin kullandırılması yasal değildir. Yani işveren, "Bayramda çalış ama sonra izin veririm" diyemez. Bu tür uygulamalar mevzuata aykırıdır ve çalışana mutlaka nakit ödeme yapılması gerekir. Bayramda çalışan herkes, zamlı ücretini alma hakkına sahiptir.
Memur kadrosunda çalışan sağlık personeli (hekim, ebe, ATT hemşire tekniker vb. ise sadece fazla mesai yapması durumunda bayram farkı ödenmektedir.
Yani bayram ayında 160 saat mesai tamamladı ise bayramda zamlı ücretten yararlanıyor.
3 gün idari izinde çalışılması gereken süre düşmediğinden, fazla mesainde oluşmadıysa istersen bayramda fark ödemesi almıyor.
Diğer taraftan 4/d işçilerde durum farklı onlar aylık mesai tamamlasın tamamlamasın fazla mesai oluşsun oluşmasın bayramda hastaneye girip kart basıp şöyle 1 saat turlayıp çıksın 2915,82 tl resmi tatil parası hesaplarına geçer.
Hatta fazla mesai olmasa bile gece tarifesi gündüz mesaisi farklı hesaplanır.