Gündem

TTB II. Başkanı Dr. Saip: Sağlık birimlerini parçalamaya dönük adımlar doğru değil

Sağlık Bakanlığı’nın salgınla mücadele kapsamında "sitelerde mini hastane" kararını değerlendiren TTB II. Başkanı, birinci basamağın güçlendirilmesi gerekirken alınan kararın doğru olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı 81 ilde salgınla mücadele kapsamında 150'den fazla bağımsız bölümü bulunan sitelerde mini hastane ya da sağlık odası zorunluluğu getiriyor. Konuya dair konuştuğumuz Türk Tabipleri Birliği (TTB) II. Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Mühim olan birinci basamak iken, birinci basamağın güçlendirilmesi iken sağlık birimlerini daha da parçalamaya dönükadımlar atmak doğru değil. Kaldı ki söz konusu uygulama çeşitli risklerde barındırıyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı salgınla mücadele kapsamında; 81 ilde 150'den fazla bağımsız bölümü bulunan sitelerde mini hastane ya da sağlık odası zorunluluğu getiriyor. 7/24 hizmet sağlaması beklenen projenin bir ay içerisinde hayata geçirilmesi bekleniyor. Hastanelerdeki yükünazaltılması amacıyla uygulamaya konacağı iddia edilen projeye dair TTB II. Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ile konuştuk.

"ZATEN BU HİZMETİ BİRİNCİ BASAMAK VERİYOR"

Konuşmasında hizmet alanı ASM'ler olan birinci basamağın önemine vurgu yapan Dr. Saip, "Mühim olan birinci basamağın güçlendirilmesi. Bizim zaten böyle bir talebimiz var. Hem çalışma alanlarının güçlendirilmesi hem de kendilerine bağlı nüfusun yarıya indirin, diye talebimiz var. Bir de elbette orada Birinci basamak dururken sağlık birimlerini parçalamayadönük adımlar atmak doğru değil. Neticede sitelerin bağlı olduğu ASM'ler var. Burada açılması planlanan sağlık odası derken neyin kastedildiğini de anlamak zor” dedi.

“DENETİM YAPILMAZSA RİSKLİ BİR UYGULAMA”

Söz konusu uygulamanın çeşitli riskleri de barındırdığını da ifade eden Dr. Saip, "Yeterli denetim sağlanmazsa tehlikeli bile olabilir. Bu ve benzeri adımlar atılmadan önce TTB ile görüşülmesinin ve görüşlerinin alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Burada hekim istihdamı olacak mı bilemiyorum ama eğer hekimsiz bir sağlık odası açmak, zaten riskbarındırır. Eğer hekim olacaksa kimi istihdam edecekler hali hazırda kamu hastanelerinde hekim açığı var. Birinci basamağın sağlık emekçisi açığı var. Söylediğim gibi bu adımları doğru bulmuyoruz. Salgın da söz konusu ise asıl ihtiyaç birinci basamağın güçlendirilmesidir" diye konuştu.