Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti, 23 yıllık iktidarında birçok alanda Türkiye'ye çağ atlattı. 2002'de sağlık ve sosyal güvenlik sistemi çökmüş ve tedaviye ulaşılamayan bir Türkiye'nin yönetimine geçen AK Parti, vatandaşların hastanelerde ölü veya diri rehin alındığı, hijyensiz hastane görüntülerinin yer aldığı, fahiş ilaç fiyatlarıyla insanların canından bezdiği, hizmet almak isteyenlerin sabahın en erken saatlerinde kuyruklar oluşturduğu utanç verici ilkel bir dönemden kurtardı. 

22 yıllık AK Parti iktidarı döneminde Türkiye sağlık alanının her dalında adeta çağ atladı. 

İşte AK Parti'nin hayata geçirdiği sağlık icraatlerinden öne çıkanlar;

⦁ ŞEHİR HASTANELERİ: 

A'dan Z'ye bütün imkanların bulunduğu şehir hastaneleri, pandemi döneminde sağlık sistemini ayakta tuttu. Bugüne kadar ülke genelinde 24 şehir hastanesi hizmete alındı. 3 şehir hastanesinin yapımı devam ederken 4 şehir hastanesiyle en fazla şehir hastanesi İstanbul'da bulunuyor. 30 büyükşehrin tamamında şehir hastaneleri kurulması hedefleniyor.

⦁ SAĞLIKTA DİJİTALLEŞME:

Sağlık hizmetlerinde, E-Nabız, E-Reçete, E-Rapor ve Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) gibi uygulamalar geliştirilerek vatandaşlara randevu ve hasta verileri bakımından kolaylıklar sağlandı. E-Nabız sistemiyle muayene, tetkik ve tedavi sonuçlarına erişim getirildi.

⦁ GENEL SAĞLIK SİGORTASI:

Genel Sağlık Sigortası ile ekonomik gücüne bakılmaksızın toplumun bütün fertlerine sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanması sağlandı.

⦁ YERLİ KOVİD-19 AŞISI: 

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirilen TURKOVAC, Faz-1, Faz-2 ve Faz-3 aşamalarının tamamlanmasının ardından 22 Aralık 2021'de acil kullanım onayını aldı.

2024/2 İller Arası Aile Hekimliği Münhal Kadrolar Açıklandı 2024/2 İller Arası Aile Hekimliği Münhal Kadrolar Açıklandı

⦁ 'MUAYENEHANEME GEL' DÖNEMİNE SON VERİLDİ:

"Tam Gün" yasası ile "Muayenehaneme gel sana bir de orada bakayım" devrine son verildi. Devlet hastanesine gelen hastaları kendi muayenehanesine yönlendiren doktorların, ya özeli ya da kamuyu tercih etmesi sağlandı.

⦁ HASTA BAKIM HİZMETLERİ:

Hastanelerin yatak kapasitesi önemli ölçüde artırıldı. Hastane odalarındaki hasta sayısı düşürülürken odalar otel hizmetleriyle yarışır duruma geldi. Hasta bakım hizmetleri de üst standartlarda verilmeye başlandı. Hastanelerdeki yatak sayısı 164 binden 258 bine çıkarıldı.

⦁ SİGARA VE ALKOLLE MÜCADELE: 

AK Parti, sigara ve alkole karşı kapsamlı bir mücadele başlattı. Kamu spotlarıyla sigaranın sağlığa zararı vurgu yapıldı. Tütün ve alkol ürünleri televizyonlarda blurlanarak gösterilmemeye başlandı. Sigaranın birçok toplumsal alanda içilmesine cezai yaptırım getirilirken içki ürünlerinin 22.00 ile 06.00 arasında satışı yasaklandı.

⦁ SAĞLIK TURİZMİ:

Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyeli artırılarak, yabancı hastalara yönelik hizmetler geliştirildi. Turizmde yeni bir alan açılarak dünyanın ilgisi Türk sağlık sektörlerine çekildi.

⦁ İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ GELİŞTİRME:

AK Parti, ilaç ve tıbbi cihaz konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmak için önemli atılımlar yaptı. Girişimci 'start-up' şirketlere destek verilirken Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda yürütülen Milli İlaç ve Tıbbi Cihaz Komisyonu, orta vadede yol haritası belirledi. İstanbul’un Tuzla ilçesinde 12 milyar lira yatırımla üretim üssü olarak planan Biyoteknoloji Vadisi ile bu alanlarda dışa bağımlılık sonlandırılacak.

⦁ KİŞİ BAŞI AMBULAS SAYISI:

AK Parti iktidara geldiğinde ülke genelinde 618 ambulans bulunurken 2021 yılında bu sayı 6 bini aştı. 2002 yılında 1 ambulans başına düşen nüfus 107 bin kişi iken, 2021 yılında bu sayı 14 bine düşürüldü.

⦁ AMBULANS HİZMETLERİ:

2002 yılında hiç ambulans uçağı, ambulans helikopteri, deniz ambulansı, yoğun bakım obez ambulansı bulunmazken, 2022'de ambulans uçağı sayısı 8'e, ambulans helikopter sayısı 12'ye, deniz ambulansı sayısı 6'ya, yoğun bakım obez ambulansı 92'ye çıkarıldı.

⦁ ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI:

Ücretsiz kanser taraması yapılan kişi sayısı, 2002 yılında sıfır iken, 2019 yılında 7 milyona, 2022 yılının ilk 3 ayında ise 1,5 milyona ulaşarak erken kanser teşhisi ve tedavisi için vatandaşlara imkan sunuldu.

⦁ YOĞUN BAKIM:

2002 yılında yoğun bakım yatak sayısı 2 bin 214 iken, 2021 yılına gelindiğinde bu sayı yaklaşık 50 bine çıkarıldı.

⦁ 112 ACİL YARDIM İSTASYONU:

2002 yılında 481 olan 112 acil yardım istasyonu sayısı, 2021 yılında 3 bin 170'e çıkarılarak acil sağlık hizmetlerinin erişilebilirliği artırıldı.

⦁ SAĞLIK PERSONELİ:

AK Parti hükümeti başta hekim, hemşire, ebe ve eczacı olmak üzere sağlık personeli (sağlıkçılar) sayısını katbekat artırarak sağlık hizmetlerini genişletti. 2002'de 378 bin 551 olan sağlık personeli (sağlıkçılar) sayısını 2022 yılında 1,2 milyona yükseltti.

⦁ EVDE SAĞLIK HİZMETİ:

Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinasyon Merkezi sayısı 86'ya, evde sağlık birimi sayısı 860'a, hastane ekibi sayısı ise 1252'ye çıkarıldı. 2002'de evde sağlık hizmeti alan kişi sayısı sıfırken, 2002-2022 Haziran döneminde toplamda 1 milyon 986 bin kişiye evde sağlık hizmeti sunuldu.

Kaynak: rss