personel sağlık

Türkiye’de domuz yetiştiriciliği ve domuz çiftliklerinin sayısının, son yıllarda artış gösterdiği belirtiliyor.

Araştırmalara göre, 2024 yılı itibariyle Türkiye’de 80’in üzerinde domuz çiftliği faaliyet gösteriyor. Bu sayı, önceki yıllara kıyasla artış gösterdi.

Domuz çiftlikleri çeşitli illere yayılmış durumda.

Başlıca domuz çiftliği bulunan iller şunlar:

  • İstanbul (Arnavutköy, Ayazağa, Kemerburgaz, Beykoz, Terkos, Halkalı, Polonezköy)
  • Bursa (Karacabey, Ertuğrul köy, Hançerli Köy)
  • İzmir (Menemen, Kısıklı Köy)
  • Eskişehir
  • Çorum
  • Kastamonu
  • Manisa
  • Isparta
  • Kayseri
  • Mersin
  • Bilecik
  • Erzincan
  • Adana
  • Denizli
  • Burdur
  • Balıkesir
  • Afyon
  • Kütahya

Türkiye’de yıllık domuz eti tüketimi yaklaşık 3 milyon kilogram civarında olduğu ileri sürülüyor.

İslam’da her türlü mamulü haram olan domuz etinden,  kıyma, sucuk, salam, sosis, jambon üretimi yapılıyor.

Otel ve restoran sektörü, Kozmetik endüstrisi, İlaç sanayi, Sabun üretimi domuz mamullerini kullanan başlıca sektörler.

Erdoğan: İllegal çakar kullanımını düşüreceğiz Erdoğan: İllegal çakar kullanımını düşüreceğiz

Başta da ifade ettiğimiz üzere Türkiye’de domuz çiftlikleri yasal olarak faaliyet gösteriyor.

Ancak, üretim ve satış süreçlerinin denetimi konusunda bazı eksiklikler olduğu belirtilmektedir.

Özellikle kaçak domuz eti kesimine dikkat çekiliyor…

Son olarak…

Yapılan araştırmalarda 2024 yılı itibariyle Türkiye’de 80’in üzerinde domuz çiftliğinin faaliyet gösterdiği yolunda bilgiler olmasına karşın,  Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından, konu hakkında bir açıklama yapması genel bir beklentidir.

Milli Gazete