Üst düzey kamu kuruluşlarında çalışanların maaşları ile özel sektör arasındaki makas açılıyor. Devlet memurlarının en yüksek maaşı son zamlardan sonra fırladı. İşte son güncellemeden sonraki en yüksek devlet memuru maaşları...

 

Kamuda yapılan son maaş zamları özel sektör maaşlarını gölgede bıraktı. Özel sektör ile kamu arasındaki maaş makası giderek açılıyor. Enflasyon farkı ve Toplu Sözleşme zammı ile yılın ikinci zammını alan memurlar asgari ücretlilerden daha şanslı kabul ediliyor.
 

 

ÖZEL SEKTÖRDE İŞ DEĞİŞTİRME FURYASI BAŞLADI
Özel sektördeki maaş artışları kısmi olarak yapıldı. Ancak bu durum sınırlı olurken, özel sektörün eski çalışanın maaşı ile yeni işe aldığı çalışan arasındaki maaş farkı da eşitsizliklere neden oluyor. Aynı aynı pozisyonda aynı işi yapan arasında maaş farkları giderek açılırken, zam alamayan mevcut çalışanlar da iş arayışına girdi. Bazı sektörlerde maaşların artmaması büyük bir iş değişikliği dalgasını da beraberinde getirdi.
 

 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI DONDURULDU, MAAŞLAR DÜŞÜK KALDI 
Geçmiş dönemlerde asgari ücrete yapılan çift zamlar çalışanlara nefes aldırmıştı. Ancak hükümetin aldığı kararla geçmişte olduğu gibi ‘tek zamma’ geri dönülmesi, özel sektörde maaşların düşük kalmasına neden oldu. Asgari ücret ile en düşük memur maaşı arasındaki fark geçmişte daha az olurken yüksek enflasyonla bu fark giderek açıldı.
 

 

MEMURLUĞA İLGİ YENİDEN ARTTI 
Özel sektörde maaşların sınırlı kalması ve zam beklentilerinin karşılanmaması memurluğa ilgiyi de arttırdı. Hal böyle olunca meslek seçiminde kamu kurumlarında çalışılabilecek alanları seçmek kat kat önem kazandı. Devlet kademelerinde çalışmak isteyen ve kariyerini bu yönde şekillendirmek isteyenler daha yolun başındayken memur olmak için sınavlara ve devletin sınavsız iş başvurularına yöneliyor.
 

 

KARİYER HEDEFİ MEMURLUK OLDU 
Üniversite okuyanlar, yüksek öğrenim için meslek seçme konusunda kararsız olanlar ve memurluk sınavına hazırlanan adaylar arasında devlette memur olma furyası yeniden yükseldi. Yılda 2 kez zam almaları bunda en büyük etken.
 

 

DEVLETTE MAAŞLAR DERECEYE GÖRE DEĞİŞİYOR 
Bakanlıklar, kurumlar ve kamu kuruluşlarında çalışan üst düzey memurların ve üst düzey yetkililerin maaşları dereceye göre değişiyor. Memurların ortalama maaşı neredeyse 38 bin 300 TL seviyesinde bulunuyor. Kıdemli memurlar ise bu oranın yaklaşık üç buçuk kat üzerinde maaş alıyor.
 

 

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN NEREDEYSE 2 KATINI AŞTI 
Ortalama bu rakam bile asgari ücretin 2 katını aşıyor. Devlet kademelerinde en düşük kıdemli memurun maaşı ile kıdemsiz arasında da büyük fark yok.

 

KAMUDA ÇOK ÇALIŞIP, AZ MAAŞ ALAN KESİM 
Devlet kademesinde en düşük maaşa sahip olan zabıt katipleri de çok çalışıp, az maaş alan kesimlerden. Bekar çocuksuz yeni başlayan zabıt katibinin maaşı 38 bin 600 TL maaş alıyor. Çocuklu ve kıdemli zabıt katiplerinin kazancı ise 39 bin 200 TL.

 

MAAŞ PROFİLİ YÜKSEK MEMURLAR VAR 
Tüm kamu hizmet birimlerine bakıldığında maaş profili yüksek memurlar bulunuyor. Yüksek maaş alan memurların aylıklarını da kamu hizmetinde artan kıdemi veya yönetici pozisyonları belirliyor. Bunda bir de asgari ücretlinin dondurulan zamlarına karşı kamu sektörünün maaş zamlarının Toplu Sözleşme ve enflasyon farkına belirlenmesi en büyük etkenler arasında bulunuyor.

 

İŞTE EN YÜKSEK AYLIK ALAN MEMURLARIN MAAŞ ARALIKLARI

Her memurluk kademesindeki maaşlar bakanlık birimlerine göre değişiyor. Aynı kademedeki maaşlar arasında farklılık memurun bekar ve çocuklu olup olmadığına göre de değişim gösteriyor. 2024 yılında kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışlar, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı ile belirlenmişti. Bu kapsamda, Temmuz 2024'ten geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde yüzde 10 artış öngörülmüştü.

İşte son zamla temmuz ve aralık ayında geçerli olan üst düzey memur maaşları

Sağlıkta Sözleşmeli Yönetici maaşlar  en düşük 75.000 TL ile 250. 000 TL arasında

Hakim ve savcılardan birinci sınıflar yani 10 yılı aşkın görevde bulunanlar 125 bin civarında maaş alırken birinci sınıfa ayrılmışlar 110 civarı maaş alıyor.
 

Devlette çalışan ¼ kıdeme sahip uzman doktorlar 97 bin 836 TL maaş alıyor.

Ortalama Doktor Maaşı: 96.050TL

En Düşük Doktor Maaşı: 76.420 TL

En Yüksek Doktor Maaşı: 163.230 TL

Anestezi Uzmanı: 100.000 – 160.000 TL

Beyin Cerrahı: 120.000 – 180.000 TL

Kalp Cerrahı: 110.000 – 170.000 TL

Aeratör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Aeratör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Genel Cerrah: 80.000 – 140.000 TL

Ortopedi Uzmanı: 85.000 – 150.000 TL

Kulak Burun Boğaz Uzmanı: 90.000 – 155.000 TL

Üniversitelerde görev yapan profesörlerden ¼ derecesi olanlar 86 bin 378 TL maaş alıyor.
 

Kamuda çalışan ¼ dereceli mühendisler 60 bin 663 TL maaş alıyor.
 

Üniversite mezunu ¼ dereceye sahip şube müdürü 2024 temmuz aralık döneminde 59 bin 467 TL maaş alıyor.
 

Başkomiserlerde 3/1 derecesi olanlar 58 bin 338 TL maaş alıyor.
 

Üniversitelerdeki araştırma görevlilerinden 7/1 derecesi olanlar ise 57 bin 243 TL maaş alıyor.
 

Kamuda çalışan avukatlardan ¼ derecesi olanlar 57 bin 028 TL maaş alıyor.
 

MESLEKLERE GÖRE MEMUR MAAŞLARI
Polis memurlarından 3/1 kıdemi olanlar 52 bin 816 TL maaş alıyor.
 

Uzman öğretmenlerden ¼ dereceye sahip olanlar 52 bin 568 TL aylık alıyor.
 

 

Üniversite mezunu hemşire maaşları ise 5/1 dereceye sahip olanlarda 47 bin 909 TL olarak güncellenmişti.

Son memur zamlarına göre vaiz maaşları ise ¼ dereceye sahip olanlarda 49 bin 582 olmuştu.

Öğretmen maaşlarında ¼ kıdemi olanlar ise 47 bin 433 TL maaş alıyor.

Lise mezunu teknisyenlerden ise kıdemi 11/1 olanlar 42 bin 313 TL maaş alıyor.

Üniversite mezunu 9/1 derecedeki memur ise 40 bin 817 TL maaş alıyor.

Kaynak: rss