OYAK ve POLSAN’da 1 milyon lira birikimi bulunan personelin aylık kar payı şöyle oluştu:

POLSAN: 16 BİN TL

OYAK: 58 BİN TL

Açıklanan rakamlarla OYAK, polis maaşlarından daha fazla kar payı vermiş oldu.

2025'in ilk haftasında kredi kartı borç rekoru kırıldı 2025'in ilk haftasında kredi kartı borç rekoru kırıldı

Bir önceki yıl Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 115 bin emniyet mensubunun ortak olduğu POLSAN'da, polis ve bekçilerin yıllık temettülerinin hesaplara yansıtıldığını bildirerek üyelik çağrısında bulunmuştu.

Soylu döneminde POLSAN, 1 milyon liraya 35 bin lira verilirken şimdi ise 1 milyon liraya 16 bin lira verildi.

POLSAN’daki bu düşüş polisleri yine üzerken asker ise OYAK’ın verdiği temettüden memnun.

2022 yılında 1 milyona 35 Bin TL, 2024 yılında 1 milyon liraya 16 Bin TL temettü.

Soylu, 115 bin emniyet mensubunun ortak olduğu POLSAN'da, polis ve bekçilerin yıllık temettülerinin hesaplara yansıtıldığını bildirerek, şunları kaydetmişti:

"Ortaklara yansıtılan yıllık temettü de geçen yıla göre ortalama 3,5 kat arttı. Örneğin, 2022 yılında 9 bin 100 lira temettüsü olan 25 yıllık bir ortağın 2023 yılındaki temettüsü 34 bin 300 lira oldu. POLSAN'ın 2022 yılında toplam karı yüzde 377 artışla, 2 milyar 451 milyon lira olarak gerçekleşti. POLSAN'a bu yıl ortak olan bir emniyet mensubumuz, 25 yıl sonra emekli olduğunda bugünkü reel değerlerle 1,5 ila 2 milyon lira emekli ikramiyesi alabilecek. Değerli polis ve bekçi kardeşlerim, güçlü gelecek vadeden POLSAN'a üye olun, bu gelecekten mahrum kalmayın.”

POLSAN NEDİR

1952 yılında kurulan Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN), Ortaklarından aldığı aidatları, kârlı ve istikrarlı yatırımlar ile değerlendirerek, Ortaklarına Emeklilik Yardımı, Vefat Yardımı ve Maluliyet Yardımı sağlayan, sahip olduğu mevzuat hükümlerine göre fayda esaslı hizmetler sunmayı amaçlayan mesleki emeklilik kurumu.

Köklü geçmiş ve uzmanlığıyla Ortaklarına güven aşılayan Polis Bakım ve Yardım Sandığı’nın (POLSAN) geçmişi II. Meşrutiyet Dönemi’ne kadar uzanmakta. Sandık, 15 Şubat 1329 Rumi (1913) yılında çıkarılan Sandığın kuruluşu, organları, borç verme esasları, yapacağı yardımlar, işlemlerinin denetimi, ortaklık aidatı ve gelirleri gibi hususları içeren “Polis ile Polis İdare Memurları Tasarruf Sandığı Nizamnamesi” ile resmen kurulmuştur. 1951 yılında ise 3201 Sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun 90’ıncı maddesine dayanılarak çıkarılan Polis Bakım ve Yardım Sandığı Tüzüğü ile 1913 tarihli Nizamname yürürlükten kaldırılmış, Polis ile Polis İdare Memurları Tasarruf Sandığı aktif ve pasifleriyle Polis Bakım ve Yardım Sandığı’na devredildi.

28.12.2018 tarihinde kabul edilen yasa ile bu tarihten itibaren göreve başlayan tüm Emniyet mensupları, POLSAN’ın Daimi Ortağı sayılmakta.

OYAK NEDİR

OYAK, gelişmiş ekonomilerde örneklerine sık rastlanan, üyelerine; emeklilik, ölüm ve maluliyet alanlarında ek yardımlar sağlamak üzere kurulmuş, tamamlayıcı bir mesleki emeklilik fonu. A.B.D, Kanada, Hollanda gibi tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu anlamında başarılı ülkeler ile kıyaslandığında, üyelerine sunduğu katkı ve hizmetler bakımından bu ülkeler ile aynı seviyede yer almakta.

OYAK, Türkiye’de en çok üye sayısına sahip olması, üyelerine sağlamakta olduğu katkı ve hizmetler ile Türkiye’deki diğer tamamlayıcı mesleki emeklilik fonlarının gelişimi için örnek oluşturmakta ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bağımsız olarak üyelerine ek katkı sağlamakta.

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), 3 Ocak 1961 tarih ve 205 sayılı kanun[5] ile kurulmuş, özel hukuk hükümlerine bağlı, TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu. OYAK'ın yönetiminde sivil devlet memurlarıyla birlikte muvazzaf askerler de bulunuyor. Temsilciler Meclisi yönetiminde ise hizmet veren dört general bulunuyor.

1961 Anayasasının öngördüğü sosyal güvenlik sistemi içinde, üyelerine ana sosyal güvenlik kurumlarından (Emekli Sandığı, SSK) ayrı güvenceler sağlamaktadır. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı'nın kontrolünde.

Editör: Sercan Yılmaz