Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a istifasını sunduğu iddiaları siyaset gündemini hareketlendirdi.

AKP’nin haziran ayı başında gerçekleştirdiği Kızılcahamam kampında ağır eleştirilerin hedefi olduğu bilinen Koca’nın birkaç gün evvel görevden affını istediği, önümüzdeki günlerde de Resmî Gazete’de yayınlanacak kararla görevi devredeceği konuşuluyor.

AKP’nin yıllardır süren iktidarı boyunca en büyük halkla ilişkiler faaliyeti içeren ve ‘çağ atladık’ söylemleri ile sunulan sağlık sistemi özellikle Covid-19 salgınının ile birlikte git gide alarm vermeye başladı.

Zira randevu sistemimin işlememesi, doktor yetersizliği, yeni şehir hastanelerindeki altyapı problemleri, sağlıkta şiddetin giderek artması gibi problemler yurttaşların uzun zamandır en çok şikayet ettiği konuların başında gelirken, parti içerisinde de sağlık sistemindeki bu olumsuzluklar büyük oranda Bakan Koca’ya yüklendi.

KOCA’NIN İSTİFA İDDİALARI: SAĞLIKTAKİ SORUNLARI ÇÖZER Mİ?

TBMM'de Devlet Memurları Kanunu görüşülecek TBMM'de Devlet Memurları Kanunu görüşülecek

10 Temmuz 2018 tarihinden bu yana, yani altı yıldır görevde bulunan Koca’nın istifası sağlıktaki sorunları yeniden gündeme getirdi.

CHP’nin Gölge Kabinesinde Sağlık Bakanı görevini üstlenen Zeliha Aksaz Şahbaz’a göre Bakan Koca’nın istifası ‘sağlıkta başarısızlığın göstergesi’ olmakla birlikte esas sorun temelde bakan değil, sistemin kendisi.

‘SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM VE PANDEMİ YÖNETİMİ BÜYÜK HATA’

AKP hükümetinin sağlık alanında yaptığı en büyük hatanın 2003 yılından beri uygulanmakta olan sağlıkta dönüşüm programları ve buna bağlı uygulamalar olduğunu söyleyen Şahbaz, Bakan Koca’nın da bu yanlış sistemin uygulayıcısı konumunda olduğuna dikkat çekiyor.

Hali hazırda aylar sonraya verilen muayene, tetkik ve ameliyat randevuları, muayene süreleri arasındaki zamasızlık, yeni şehir hastanelerindeki altyapı problemleri ve giderek içinden çıkılmaz bir hal alan sağlıkta şiddet sorunlarının çok yakıcı başlıklar olduğuna vurgu yapan Şahbaz, Bakan Koca döneminde sağlıkta tam anlamıyla bir kaos yaşandığını söylüyor.

‘İÇİNDEN ÇIKILMAZ SAĞLIK SİSTEMİ HÜKÜMETİ YARALADI’

Hayata geçirilen palyatif yöntemlerin de dağ olmuş sorunlara karşı çözüm üretemez hale geldiğini kaydeden Şahbaz, içinden çıkılmaz bir hal alan sistemin hükümeti de yaraladığını, Bakan Koca’nın istifasının da bu durumun bir yansıması olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

“Sağlıkta dönüşüm yasasıyla birlikte birçok sorun oluşmaya başladı. Merkezdeki hastanelerin büyük çoğunlukla kapatılıp, açılan şehir hastaneleri hem Sağlık Bakanlığı hem de ülke ekonomisi için bir kara deliğe dönüştü. Aksayan yönleri de çözmek yerine üstünü kapatarak ilerlemeye çalıştılar. Özellikle pandemi döneminde vakaların gizlenmesi, sürecin şeffaf yönetilememesi Bakan Koca’nın en büyük handikapı oldu. İyi bir sınav verilemedi. Dolayısıyla içinden çıkılmaz sağlık sistemi nedeniyle iktidar da yara aldığını görüyor. Bakan Koca’nın da ayrılmış olması bunun göstergesi.”

SAĞLIKTA ŞİDDET: İTİBARSIZLAŞTIRMA VE CEZASIZLIK ŞİDDETİ TIRMANDIRIYOR

Sağlıkta şiddetin de AKP döneminde giderek artığını, hekimlerin bu sistem içerisinde itibarsızlaştırıldığını belirten Şahbaz,

“Şu an büyük boyutlara ulaşan sağlıkta şiddet sorunu giderek yakıcı bir hal alıyor. Hekimlerin itibarsızlaştırılmasından tutun da muayene sürelerinin kısaltılmasına kadar birçok sebeple şiddet artıyor. Hekimler ile hastaları karşı karşıya getiren bir sistem var. Hekimlerin iş yükü ve zaman baskısı nitelikli iş çıkarmalarını zorlaştırıyor. İtibarsızlaştırma ve hedef gösterme; sonucunda da cezasızlık sağlıkta şiddeti tırmandırıyor. Yapılması gereken en önemli şey öncelikle sağlık emekçilerine itibarları iade edilmeli” şeklinde konuşuyor.

‘KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİ VE BİRİNCİ BASAMAK GELİŞTİRİLMELİ’

Zeliha Aksaz Şahbaz,sağlıktaki sorunların çözümünün isimlerde değil, sistemin değiştirilmesinde olduğunu vurguluyor.

“Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirildiği” bir sistemin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şahbaz, beslenmeden çevre kirliliğine ve aşılanma süreçlerine kadar sağlığı bir bütün olarak ele almanın zorunluluğuna işaret ediyor.

‘SİSTEM DEĞİŞMEYECEKSE İSİMLERİN DEĞİŞMESİ SORUNLARI ÇÖZMEZ’

Bu kapsamda birinci basamak hastanelerinin kurulması, kamucu bir anlayış ile sistemin yönetilmesinin önemli olduğunu belirten Şahbaz, bu konu kapsamında Bakan Koca ile iki kez görüşme yaptıklarını belirterek şunları söylüyor:

“Bakanlık döneminde Sayın Koca ile iki kez görüştük. Bu sistemin yürümediğini kendisi de ifade etmişti. O yüzden tüm bu yanlışlardan dönülmeyecek, sağlık bir bütün olarak ele alınmayacaksa isimlerin değişmesi sorunları çözmez. Sistemin kendisinin değişmesi lazım ki bu da iktidar değişimi ile mümkün olacağa benziyor” öngörüsünde bulunuyor. (ARTI GERÇEK)

Editör: Ceren Yıldız