Sendika

Hekimlerden Bakanlığın Açıklamasına Tepki; Biz Hekimiz

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli asistan doktor Uğurcan Ağcaoğlu’nun hastanedeki baskılar ve mobbingler yüzünden intihar ettiği iddia edildi. Konu ile ilgili Genel Müdür düzeyinde görevlendirme yapıldığı bilgisinin paylaşıldığı Kamuoyu duyurusuna hekimler tepki gösterdi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde Plastik Cerrahi Bölümünde asistan hekim olan Uğurcan Ağcaoğlu’nun intiharının yankıları sürüyor.

Çalıştığı bölümdeki kıdemlileri tarafından mobbinge uğradığı öne sürülen Ağcaoğlu’nun bu mobbing nedeniyle intihar ettiği iddia edilmişti. Sağlık Bakanlığı’nın İzmir’i ve sağlık camiasını yasa boğan bu olayın ardından yaptığı açıklama ise hekimlerin tepkisinin daha da büyümesine neden oldu.

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, günlerdir sosyal medyada adı gündemden düşmemesine rağmen Uğurcan Ağcaoğlu’nun baş harflerini (U.A) diye kodlayarak vermesi ve Ağcaoğlu hakkında sağlık çalışanı ifadelerini kullanması tepkilere yol açtı. Bakanlık aynı zamanda Mersin’de geçici görevlendirmede iken geçirdiği SAK (Beyin kanaması çeşitlerinden biri) nedeniyle yoğun bakıma alınan ve bugün (14 Temmuz) yaşamını yitiren Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ziya Serhan Çimen’in de adını aynı açıklamada Z.S.Ç olarak kodlaması ve hakkında sağlık çalışanı ifadelerini kullanması da aynı tepkilere neden oldu.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan kamuoyu açıklamasında,  'hekim' yerine 'sağlık çalışanı' ifadesinin kasıtlı olarak kullanıldığı iddia edildi. Hekimi diğer sağlık çalışanları ile bir tutan bu ifadeyi  Sağlık Bakanlığı içinde hekimleri değersizleştirmeyi sağlık politikası haline getirmeye çalışan bir kısım bürokratların yaptığı ve Sağlık Bakanın bu  fikirlerine katılıp katılmadığını bilmek istediler.

Hekim Sen'in X sosyal medya hesabından yaptığı açıklama;

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan kamuoyu açıklamasında, yaşanan şiddet olayları ve mobbing sonucu kaybettiğimiz hekim arkadaşımızdan bahsederken 'hekim' yerine 'sağlık çalışanı' ifadesinin kasıtlı olarak kullanılması, hekim camiasını derinden yaralamış ve rahatsız etmiştir. Açıklamanın altındaki hekim yorumları da bu rahatsızlığı açıkça gözler önüne sermektedir. Üstelik, hekimimizi kaybetmemizin üzerinden günler geçtikten sonra yapılan bu açıklama, zorunluluktan yapılmış gibi görünmektedir. Göreve gelmesiyle birlikte öncelikli olarak şiddete çözüm bulmasını beklediğimiz Sayın Bakanımız @drmemisoglu dan, hekimi diğer sağlık çalışanları ile bir tutan bu ifadeyi elbette beklemeyiz. Ancak, Sağlık Bakanlığı içinde hekimleri değersizleştirmeyi sağlık politikası haline getirmeye çalışan bir kısım bürokratların fikirlerine Sayın Bakanımızın katılıp katılmadığını bilmek istiyoruz. Bu nedenle, Sayın Bakanımızın şahsi hesabından hekimin değerini gösteren net ifadelerin kullanıldığı bir açıklama bekliyoruz.