Konya - Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis’te Nefroloji Kliniği stajını yapan bir intern hekim, hasta yakınının sözel şiddeti ve tehditlerine maruz kaldı. Olay sırasında hasta yakını, hekimi takip ederek hekim odasının kapısını zorladı ve tehditlerine devam etti. Intern hekim, kendisini odaya kilitlemek zorunda kaldı. Acil Servis’teki güvenlik görevlileri ve kolluk kuvvetlerinin olaya müdahale etmemesi, ciddi bir güvenlik zaafiyeti tartışmasını gündeme getirdi.
Hekimsen tarafından yapılan açıklamada, intern hekimin hastaya müdahale etmeden yalnızca gözlem yaptığı sırada bu şiddete maruz kaldığı belirtildi. Olayın, hekimde meslek hayatı boyunca sürebilecek psikolojik bir travmaya yol açtığı ifade edildi. Sağlıkta şiddetin artışı, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın önleyici ve caydırıcı düzenlemeleri hayata geçirememesine bağlandı.
Hekimsen, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için adli kontrolle serbest bırakma yerine caydırıcı cezalar uygulanmasını ve kamu binalarında görev yapan hekimlerin can güvenliği için gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti. Sendika, şiddete maruz kalan intern hekime geçmiş olsun dileklerini ileterek, Hukuk Birimi ile destek sağlayacağını duyurdu.
Hekimsen'in sosyal medya hesabından yapılan açıklama;
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis'inde Nefroloji Kliniği stajını yapan intern hekim arkadaşımız, hasta yakını tarafından sözel şiddete uğraması ve tehdit edilmesi üzerine staj yerini terk etmek zorunda kalmıştır. Hasta yakınının tehdit ederek peşinden gelmesi üzerine kendisini hekim odasına kilitlemiş, buna rağmen sağlık teröristi kişi kapıyı zorlamış ve tehditlere devam etmiştir. Acil Servisteki güvenlik görevlisi ve kolluk kuvvetleri olayın gerçekleştiği anda ve sonrasında hasta yakını hekim odasına kadar bağırma ve tehdit eylemini gerçekleştirirken neden müdahale etmemiştir? Oluşan güvenlik zaafiyetinin nedeninin araştırılması gerekmektedir. İntern hekim, hastaya müdahale bile etmeden eğitimi sebebiyle sadece gözlem yapmakta iken bu sağlık teröristinin sözel şiddet ve tehditine maruz kalması sebebiyle meslek hayatı boyunca tedirginlik yaşayacağı psikolojik bir travmaya maruz kalmıştır. Görev başındaki hekim ve sağlık çalışanlarına tehdit, fiziksel ve sözel şiddet uygulamarındaki artışın sebebi Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığınca bir türlü pratik uygulamaya sokulamayan önleyici ve caydırıcı düzenlemeler ve hasta memnuniyeti odaklı sağlık sistemidir. Sağlıkta şiddet uygulayan şahısların adli kontrol şartıyla serbest bırakılmadan caydırıcı cezai müeyyideler vasıtasıyla terbiye edilmesini talep ediyoruz. Hekimlerimiz hastalarına şifa dağıtırken, görev yerleri olan kamu binalarında, can tedirginliği yaşamadan görev yapabilmek için gerekli koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasını istemektedirler. Şiddete maruz kalan intern hekimimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve Hekimsen Hukuk Birimi'miz ile yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.