CHP  Uşak Milletvekili  ve Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali KARAOBA, Sağlık Bakanı Prof.Dr.Kemal MEMİŞOĞLU tarafından cevaplanmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine bir soru önergesi verdi.

personel sağlık

KARAOBA'nın soru önergesine Bakan MEMİŞOĞLU tarafından cevap verildi

Soru önergesi;

Aşağıdaki sorularımın T.C. Sağlık Bakanı Sayın Kemal Memişoğlu tarafından Anayasa'nm 98. Ve TBMM İç Tüzüğü'nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Ali KARAOBA

Uşak Milletvekili

Üniversitelerimiz Sağlık Yönetimi Bölümü lisans eğitimi olarak 1963 yılında Sağlık Bakanlığı'nın girişimleri tarafından kurulmuş ve öğrenci yetiştirmeye başlamıştır. 2000 yılı itibariyle Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Marmara Üniversitesinde yer alan bir bölümken 2022 YÖK verilerine göre lisans ve ön lisans eğitim olarak toplamda 146 üniversitede bulunmaktadır.

Güncel verilere göre 100 binden fazla mezunu ve 50 bine yakın okuyan öğrencisi olan bir bölüm haline dönüşmüştür. Bölüm sayısının fazlalığı ve istihdam sayılarının yetersizliği de düşünüldüğünde Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kurumların idari birimlerinde çalışması amacıyla eğitim gören gençlerimiz uzun zamandır Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki tutumunu ve sözlerini tutmasını beklemektedir.

Kadın doktoru odasına kilitleyip makas ve ısıtıcıyla 12 yerinden yaraladı Kadın doktoru odasına kilitleyip makas ve ısıtıcıyla 12 yerinden yaraladı

Sağlık Bakanı Sayın Koca'nın 11 Kasım 2022'de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yaptığı konuşmada Sağlık Yönetimi Bölümü'nün önemine değinmesi, devamında Bakanlığın Beyaz Reform kapsamında yapacağı 85 bin sağlıkçı aliminin ilk kısmı olan 42500 personel alımında Sağlık İdarecisi unvanıyla alımların gerçekleştireceğin i dile getiren Bakan'ın bu sözü 400 kişi olarak "büro memuru" unvanı ile tutması Sağlık Yönetimi lisans ve Sağlık Kurumlan İşletmeciliği ön lisans bölümleri mezunlarını mağdur etmektedir.

Bu kapsamda;

1-Sağlık yönetimi ve sağlık kurumlan işletmeciliği üniversitelerde okutulan bir bölüm olmasına rağmen meslek tanımları neden yapılmamaktadır?

2-Kamu alımları ve özel sektör istihdamının yetersizliği düşünüldüğünde ilgili bölümlere öğrenci alımına neden devam edilmektedir? Sağlık Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili YÖK ile bir görüşmesi, planlaması ve/veya çalışması olmuş mudur?

3- Sağlık Bakanlığı'nın personel alımlarında Sağlık Yönetimi ve Sağlık Kurumlan İşletmeciliği için planladığı kontenjan sayısı nedir?

Bakan MEMİŞOĞLU tarafından verilen  cevap ;

Editör: Sercan Yılmaz