Sağlık Bakanlığı'nın 'Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile geçici görevlendirmenin sağlık personelinin hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıpranmasına neden olduğunu belirten Sağlık Hizmetleri Sendikası (Sahim-Sen) Başkanı Özlem Akarken, "Çoğu zaman ulaşım kısıtlı, çalışma saatleri uyumsuz ve görev yerleri zorlu şartlara sahip olduğundan, bu durum personelin verimliliğini ciddi şekilde etkiliyor. Geçici görevlendirmeler veya nöbetler nedeniyle personelimiz büyük zorluklarla karşılaşıyor. Nöbete giden personel, acil servis, çocuk, yoğun bakıma baktığı için son derece yoğun nöbetler geçiriyor. Çoğu görev yerinde ulaşım kısıtlı veya mesai  nöbet saatlerine uygun vasıta bulunmuyor. Nöbet devir saatine veya mesai saatine zamanında yetişmek neredeyse imkansız hale geliyor. Dönüş yolculuğu da oldukça riskli olduğu için hastane aracı talep ediliyor  ancak şoför olmadığı iddiasıyla bu talepler sıklıkla reddediliyor. Bu durum, personelimizin güvenliği ve sağlığı açısından kabul edilemez. Geçici görevlendirmelerde, sağlık personelinin mesai sonrası ertesi gün o yollardan dönmek zorunda kaldığı, çoğu yolların bozuk olması  ve mevsim şartlarının zorlu olduğu dikkate alınmalıdır. Personele mesai bitimi ya da görevlendirmeye üç gün kala görevlendirme yazısı geliyor ve personelin eli kolu bağlanıyor, hiçbir şey yapılamıyor" dedi.

"Sağlık sistemimizdeki eksiklikler sağlık personelinin motivasyonunu ve verimliliğini her geçen gün düşürüyor. Deprem gibi doğal afetlerde bile personel zor şartlar altında görev yaparken, sorunlarına çözüm bulunmuyor" diyen Akarken, şunları söyledi:

Normal doğum teşvik ek puanı getirildi Normal doğum teşvik ek puanı getirildi

"Sorunların zerresinden kimsenin haberi yok diyemiyoruz. Herkes biliyor… Ancak bir sistem öyle ya da böyle dönüyor, dönüyor mu ona bakıyorlar. Yakın zamanda 11 ilimizde bir deprem felaketi yaşadık, canla başla çalıştı oradaki sağlık personeli. Peki sorunları çözüldü mü? Hayır, atamalarında bile sorun yaşadılar. Öldürülen, darp edilen, intihar eden sağlık personeli (sağlıkçılar) kimsenin umurunda değil…’’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelik çağrıda bulunan Özlem Akarken, geçici görevlendirmelerin kanuna ve mevzuata uygun olup olmadığının acilen araştırılması gerektiğini vurguladı. Akarken, ‘‘Eğer kanuna aykırı bir geçici görevlendirme yapılmışsa bu tespit edilmelidir Eğer böyle bir şey varsa sözün bittiği yerdeyiz" dedi.

Kaynak: rss