Sağlık-Sen Hekim Komisyonu tarafından "Aile Hekimliği Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştay"ı gerçekleştirildi.

Çalıştayda, aile hekimliği uygulaması, aile hekimliği yönetmeliği ve aile hekimliği uzmanlık eğitimiyle ilgili yaşanan tüm sorun ve sıkıntılar masaya yatırılarak, çözüm önerileri arandı.


3 oturum şeklinde gerçekleşen çalıştayda, aile hekimleri, alanında uzman isimler ve akademisyenler aile hekimliğinin geleceğini tartıştı.

Çalıştaya Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu, Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Hüseyin Alperen Güldiken, SASAM Hekim Koordinatörü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, akademisyenler ve çok sayıda aile hekimi katıldı. 

Genel Başkan Doğan: Sağlık-Sen Bütün Sağlık Meslek Gruplarının Hakkı İçin Mücadele Ediyor

Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan yaptığı konuşmada, Sağlık-Sen’in farklı bir anlayışı benimseyerek sendikacılık yaptığını ifade etti. 

Sosyal sendikacılık vizyonuyla birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Doğan, “Hem sosyal sendikacılık anlayışıyla üyelerimizin yanında olmaya çalışıyor hem de sağlık ve sosyal hizmet profesyonellerimizin çalışma koşullarını iyileştirmek, haklarını geliştirmek için mücadele ediyoruz” dedi. 

7 ay önce Hekim Komisyonu’nu kurduklarını söyleyen Doğan, “Hekim Komisyonumuz Türkiye genelinde hızlı bir şekilde örgütlenmesini sürdürüyor. Çünkü Sağlık-Sen bütün sağlık meslek gruplarının hakkı için mücadele ediyor. Hekimlerin de hakkını korumak Sağlık-Sen’in görevi. Biz popülizm yapmadan hekimin hakkını nasıl koruyabiliriz, geliştirebiliriz bunun derdindeyiz. Sağlık-Sen olarak popülist bir yaklaşım içinde değiliz. Çözüm odaklı bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akademik ve bilimsel sendikacılık anlayışıyla çalışıyoruz” diye konuştu. 

“Aile Hekimlerimizin Sorunlarını Çözmek İçin Elimizden Gelen Mücadeleyi Veriyoruz”

Çalıştayları önemsediklerini dile getiren Doğan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Sorunlar sürekli güncelleniyor. Bu yüzden çalıştaylarda güncellenmeli, raporlarda. Geçmişte sorun olmayan konulara bir bakıyoruz bugün sorun haline gelmiş. Aile hekimliğinde, birinci basmakta hangi sorunlar yaşanıyorsa bu çalıştayda konuşacağız ve tartışacağız. Çıkan sonuç raporunu Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkililerle paylaşıp, peşini bırakmayacağız. Aile hekimlerimizin sorunlarını çözmek için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Biz bütün sağlık meslek grupları için çalıştaylar yapıyoruz. Aile hekimliğinde çalışan ebe ve hemşire arkadaşlarımız için de bir çalıştay gerçekleştireceğiz.”

Hekim Komisyonu Başkanı Güldiken: Aile Hekimlerimizin Sorunlarını ve Çözüm Önerilerini Konuşacağız

Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Hüseyin Alperen Güldiken de yaptığı konuşmada, çalıştayın gündemiyle ilgili bilgi verdi. 

Güldiken, “Hekim Komisyonu olarak yaklaşık 7 ay önce hekimlerimizin özlük, ekonomik ve sosyal haklarını savunmak, çalışma koşullarını iyileştirmek, mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak ve en önemlisi sürdürülebilir sağlık sitemi için çalışmalara başladık. Çeşitli çalıştaylar düzenliyor, saha ziyaretleri yapıyor ve akademik eğitimler gerçekleştiriyoruz.  Bu çalıştayda da aile hekimlerimizin taleplerini, sorunlarını, çözüm önerilerini konuşacağız. Buradan çıkan sonuçları başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili yetkililerle paylaşacak ve takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı. 

SASAM Hekim Koordinatörü Benli: Birinci Basamağı Güçlü Tutarsanız Sistem Rahatlar, Nefes Alır

Aile hekimliğinin sağlık sisteminin ilk basamağı olduğuna dikkat çekerek sözlerine başlayan Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Hekim Koordinatörü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, “Bu çalıştayda sağlık sisteminin birinci basamağı olan aile hekimliğini konuşacağız. Sisteme bakışta eğer birinci basamağı atlarsak temeli doğru kurgulamamış olursunuz. Kurgulamadığınız zamanda ikinci ve üçüncü basamakta sorunları artırmış olursunuz. Birinci basamağı güçlü tutarsanız sistem rahatlar, nefes alır. Bu çalıştayda ideal aile hekimliğini de konuşacağız, mevcut sorunları da konuşacağız, yönetmeliği konuşacağız, çözüm önerilerini tartışacağız. Sonuç olarak yeni bir model önerisi ortaya koyacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.  

AHEF Başkanı Nehir: Hekim Komisyonu’nun Kurulmasından Dolayı Çok Memnunuz 

Sağlık-Sen olarak 6-10 Ocak tarihinde, iş bırakma eylemlerine katılmıyoruz Sağlık-Sen olarak 6-10 Ocak tarihinde, iş bırakma eylemlerine katılmıyoruz

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir de yaptığı konuşmada, Sağlık-Sen’in Hekim Komisyonu’nu kurmasından dolayı çok memnun olduklarını söyledi.

Nehir, “Aile hekimliği sistemini ele alan bir çalıştay düzenlediği için Sağlık-Sen’e teşekkür ediyorum. Bu çalıştayın çıktılarının bizim için avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Aile hekimliği sistemi 20 yıllık süreçte bir noktaya geldi ama artık değişim zamanı. O yüzden buradan çıkan sonuçların sistem için faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu. 

Çalıştay Başkanı Oruç: Gelinen Noktada Çeşitli Sorunlar Yaşanıyor

Çalıştayın başkanlığını yapan Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç, aile hekimliği sistemi hakkında bilgi verdi. 

Aile hekimliği sisteminin 2005 yılında başladığını hatırlatan Oruç, “Ülkemiz yaklaşık 20 yıldır aile hekimliği konusunda adımlarını sürdürüyor. Ama geldiğimiz noktada çeşitli sorunlar yaşandığını biliyoruz. Biz de bugün bu çalıştayda, 20 yıllık bir geçmişi olan aile hekimliği sistemi için neler yapabiliriz bunu tartışacağız. Burada oluşturulan masalarda güncel tüm konuları konuşacak ve tartışacağız” dedi. 

Yapılan açılış konuşmalarının ardından oluşturulan 4 masada; “Aile hekimliği uygulamasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri nelerdir? Aile hekimliği sisteminin Türkiye’deki konumu ve gelecek perspektifi nasıl olmalıdır? Aile hekimliği yönetmelikleri ihtiyaca cevap veriyor mu? Aile hekimliği uzmanlık eğitimleri nasıl olmalıdır” sorularına cevaplar arandı. 

Çalıştayın son aşamasında 4 masada oluşturulan raporlar bir araya getirilerek masa başkanları tarafından katılımcılarla paylaşıldı. 

Editör: Sercan Yılmaz