TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ncı maddeleri gereğince Sağlık Bakanı Sayın Kemal MEMIŞOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandmimasım arz ederim.

"Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
Balıkesir Milletvekili
İYİ Parti Grup Başkanvekili
6756 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun 9/11/2016 tarihinde kabul edilmiş ve bu kanunun 106 ncı maddesi ile Gülhane Askeri Tıp Akademisine bağlı eğitim hastaneleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon ve Bakun Merkezi ile asker hastaneleri, dispanser ve benzeri sağlık hizmet birimleri ile Jandarma Genel Komutanlığına ait sağlık kumluşlan Sağlık Bakanlığına devredilmiştir. Aynı kanunun 107 nci maddesi ile ise ilgili personelin devri sağlanmıştır. Askeri Hastanelerde görev yapan subaylar ve astsubaylar; tabip subay veya sağlık astsubayı olup olmadıklanna bakılmaksızın sivil memur kadrosuna devrolmuş ya da istifa etmiştir. personel sağlık net
Türk Silahlı Kuvvetleri tıbbi açıdan zor duramda bırakılmıştır. Uzun bir süredir devam eden bu sorun hakkmda 6/7/2020 tarihindeki Millî Savunma Komisyonu toplantısında Millî Savunma Bakan Yardımcısı Şuay ALPAY tarafından “hakikaten çok kritik: Askerî tabip olarak 2.023 kadro, mevcut 347, karşılama oranı yüzde 17; çok vahim” ifadesi kullanılmıştır. Millî Savunma Bakan Yardımcısı tarafmdan da ifade edildiği üzere Türk Silahlı Kuvvetleri askeri sağlık personeli açısmdan oldukça yetersiz bırakılmıştır. Ordusu olan her ülkede askeri hastaneler vardır. Avusturya’nın 34.000 askeri için 3, Almanya’nın 185.000 askeri için 5, Fransa’nın 278.715 asker için ise 8 asker hastanesi bulunmaktadır. Ülkemizde askeri hastanelerin olmaması bir milli güvenlik sorunudur.
Adı SBÜ Gülhane Eğitim Ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirilen Gülhane Askeri Tıp Akademisinde görevine sivil olarak devam eden asker kökenli doktorlann mobbinge uğradığı konusunda şikayetler bulunmaktadır. İddiaya göre Sağlık Bakanlığında etkin olduğu bilinen belirli gruplar tarafmdan asker kökenli doktorlar baskı, tehdit ve haksızlıklara maruz bırakılmaktadır. Anlaşılan o ki bu gruplarm amacı asker kökenli doktorları istifaya mecbur etmektir.
Ayrıca bu hastanelerin Sağlık Bakanlığına devri sonrasında tıbbi cihaz ve ekipman açısmdan yetersiz bırakıldığı iddia edilmektedir. Buna göre devredilen hastaneler mevcut durumunda ihtiyacı da karşılayamaz duruma getirilmiştir.
Bu bilgiler çerçevesinde;
1 - Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Sağlık Bakanlığına devredilen; hastane, rehabilitasyon ve bakım merkezi, dispanser ve benzeri sağlık hizmet birimlerinin sayısı kaçtır?
2- 6756 sayılı kanun sonrasında unvan ve görevlerine göre Sağlık Bakanlığma devredilen personel sayısı kaçtır? Devredilen personellerin kaçı sağlık personelidir?
3- Savaş cerrahisi uzmanı doktor ve bu alanda çalışan hemşire, sağlık görevlisi sayısı kaçtır?
4- SBÜ Gülhane Eğitim Ve Araştırma Hastanesinden istifa eden asker kökenli; doktor, hemşire ve sağlık görevlisi sayısı kaçtn?
5- SBÜ Gülhane Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde çalışmaktayken görev yeri değişen doktor, hemşire ve sağlık görevlisi sayısı kaçtır?
6- Sağlık Bakanlığı ve SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılaşmaya çalışan gruplar hakkında ÇİMER başvuruları dahil Bakanlığmıza gelen şikayet sayısı kaçtır? Bakanlığınız tarafından bu konuda idari bir soruşturma yapılmış mıdır?
7- Sağlık Bakanlığma devredilen bu hastanelere devir işleminden sonra alman tıbbi cihaz ve ekipmanlar nelerdir?
Editör: Sercan Yılmaz