DİSK-AR tarafından hazırlanan "Özel hastanelerin SGK’ye yükü tırmanıyor" başlıklı araştırmaya göre, Türkiye’de 2000'li yıllarda uygulamaya konan "Sağlıkta dönüşüm" programı sonrasında kamu sağlık kurumlarının sağlık hizmeti sağlama rolünden çıkarıldığını belirtiyor. Rapor şu şekilde ifade ediyor: "SGK (SSK) ve diğer kamu sağlık sigortalarına ait hastaneler bedelsiz olarak Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Sadece SSK hastaneleri değil SSK’ye ait ilaç fabrikası da kapatıldı. Sonuçta SGK tamamıyla sağlık hizmeti satın alır duruma getirildi." Bu değişikliklerin ardından SGK, sadece sağlık hizmeti satın alıcı bir kurum haline gelirken, sağlık ve sosyal güvenlik sistemine yapılan kamu katkıları "açık", "yük" veya "kara delik" gibi terimlerle eleştirilmiş. Ancak rapor, esas yükün özel hastanelerin SGK’ye artan maliyetlerinden kaynaklandığını vurguluyor: Oysa asıl özel hastanelerin SGK’ye yükü artıyor."
Araştırmanın bulgularına göre:
2012 yılından bu yana SGK'nın devlet hastanelerine yaptığı ödeme, hasta başına 4,7 kat artarken, özel hastanelere yaptığı ödeme 9,4 kat arttı.
SGK’nın sağlık ödemeleri, özel ve kamu hastaneleri arasında büyük farklar gösteriyor.
2024’ün ilk altı ayında, SGK, özel hastanelere devlet hastanelerine kıyasla hasta başına yaklaşık üç kat daha fazla ödeme yaptı.
Özel hastanelere başvuran hasta sayısı ve oranında azalma olmasına rağmen, SGK’nın özel hastanelere yaptığı birim ödeme artıyor.
SGK’nın özel hastanelere hasta başına yaptığı ödemenin ortalama ödemeye oranı 2012’de yüzde 105 iken, 2024’ün ilk altı ayında yüzde 153 oldu.
SGK, her geçen yıl özel hastanelere hasta başına daha fazla ödeme yapıyor.
2024’ün ilk altı ayında SGK, devlet ikinci basamak hastaneleriyle karşılaştırıldığında özel hastanelere hasta başına yaklaşık üç kat daha fazla ödeme yaptı. 2012-2024 döneminde, devlet ikinci basamak hastanelerindeki hasta başına birim ödeme yüzde 469, devlet üçüncü basamak hastanelerinde yüzde 518, üniversite hastanelerinde ise yüzde 648 arttı. Aynı dönemde SGK’nin özel hastanelere hasta başına yaptığı ödeme artışı ise yüzde 940 olarak gerçekleşti.