Sendika

Hasta Memnuniyeti, Sözleşmeli Yöneticilik Sistemi İle Düştü

Hekimsen 2011 yılında Sözleşmeli Yöneticilik sistemine geçiş ile birlikte hasta memnuniyet oranındaki düşüşü TÜİK verileri üzerinden tablo haline getirildi.

Hekimsen Tüik verileri doğrultusunda düşen hasta menuniyetini tablo haline getirdi ve Bakan Memişoğluna seslendi.  Hekimsen tarafından X sosyal medya platformunda yapılan açıklamada " Hekim ve sağlık çalışanları sözleşmeli yöneticilik sistemini reddetmektedir. Hekim ve sağlık çalışanları yoksulluk sınırı altında çalışmreddetmektedirayı kabul etmemektedirler" ifadelerine yer verildi.

Hekimsen tarafından X sosyal medya platformunda yapılan açıklama;

MUTLU ÇALIŞANLAR, MUTLU VE HİZMETTEN MEMNUN OLAN HASTALAR YARATIR.

Sayın bakanımız Kemal Memişoğlu'nun dikkatine: Aşağıdaki görselde de görüldüğü üzere TÜİK verilerine göre, vatandaşın devlet hastanelerinin sunduğu sağlık hizmetinden memnuniyeti 2011 yılından sonra hızla düşüşe geçmiştir.

NEDENLER

2011 yılında Performansa dayalı ek ödeme sistemi getirildi. 2022’nin ortalarında ise beyaz reform başlığı altında teşvik ek ödeme sistemi getirildi. Her iki sistem de vatandaş sağlık memnuniyetinin düşüşünü engelleyemedi. Aksine memnuniyet düşüşünü hızlandırdı.

2011 yılında liyakat sisteminden çıkılıp Sözleşmeli Yöneticilik sistemi devreye sokuldu. Liyakatten uzak bu idarecilik sistemi hem vatandaş memnuniyet düşüşünü hızlandırdı hem de sağlıkta şiddeti artıran uygulamalara sebebiyet verdi.

Alım gücü düşen hekimlerin "maaşlarıyla alabildikleri altın" grafiğine bakarsak mutsuz çalışanın mutsuz hastayı nasıl doğurduğunu ve çalışan memnuniyetiyle vatandaş memnuniyetinin doğrudan ilgisi olduğunu görebilirsiniz.

Görselde 20 yıllık ¼ derece Pratisyen Hekim her yılın ocak ayı ek ödemesiz ana maaşı baz alınmış olup, oran yine o yılın ocak ayının gram altın fiyatı üzerinden verilmiştir. Hekim ve sağlık çalışanları parça parça olan ve zamanında ödenmeyen ek ödeme sistemini .

Hekim ve sağlık çalışanları sözleşmeli yöneticilik sistemini reddetmektedir. Hekim ve sağlık çalışanları yoksulluk sınırı altında çalışmreddetmektedirayı kabul etmemektedirler.