Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı ile 2023 yılı son Kurum İdari Kurul (KİK) toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Sağlık-Sen adına Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu ile Sağlık-Sen hukuk danışmanları ve mevzuat uzmanları katıldı. Toplantıda, Bakanlık adına Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İlkay Akçay, Kadro ve Terfi Daire Başkanı Ali Serinoğlu ile ilgili bürokratlar yer aldı. 

Toplantıda, özellikle eş durumu, sağlık durumu ve can güvenliği mazeret tayin taleplerinin cevaplanma süresinin hızlandırılması istendi. 

Sağlık Çalışanlarına Muayene Önceliği Verilmeli”

Sağlık çalışanlarına verilecek nöbet ücretlerinin günümüz ekonomik şartlarına uygun olacak şekilde artırılması için çalışma yapılmasını toplantıda talep eden Sağlık-Sen, ayrıca Bakanlık merkez teşkilatında görev yapanların sabit ek ödeme ile taban ve teşvik ek ödeme verilme mağduriyetinin giderilmesi gerektiğine değindi. 

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına, Bakanlığın hasta randevu sistemlerinde muayene önceliği verilmesi istenilen toplantıda, 2024 yılı içerisinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı yapılması ve kontenjan sayılarının artırılması dile getirildi. 

Toplantıda sağlık çalışanlarının giydiği formanın özel görev kıyafeti sayılması ve Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmesi ile hastanelerdeki yemeklerin kalitesinin artırılması istendi.

DHY Hekimin Geçici Görevlendirmesi İptal Edildi DHY Hekimin Geçici Görevlendirmesi İptal Edildi

Sağlık Bakanlığı ile yapılan KİK toplantısında gündeme getirilen diğer konular şöyle:

  • Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin ekinde yer alan “Artırımlı Ödeme Yapılacak Hizmet Sunum Alanı Tablosu”nda yer alan sınıflandırmalar düzenlenmelidir. 
  • Aile birliğinin sağlanması adına sözleşmeli personele yönelik il içi eş durumu tayini ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. 
  • 112. Dönem Devlet Hizmet Yükümlülüğü’ndeki hekimlerden ataması yapılmayanların kısa sürede ataması yapılmalıdır.
  • Birinci basamak sağlık kuruluşlarında sertifikasına uygun hizmet sunum alanında görev yapan sertifikalı personelin teşvik ek ödemelerine ek puan verilmelidir. 
  • Eğitim durumu sebebiyle yer değişikliği yapan personelin her eğitim ve öğretim yılı başlangıcında mazeret durumunu belgelendirme şartı 5 yıllık süreye tabi tutulmuştur. Ancak 4 yıllık lisans eğitimi alan çalışanlar, tayin haklarında mağduriyet yaşanmaktadır. Bundan dolayı, Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 18. Maddesinin 6. Fıkrasında yer alan eğitim mazeretindeki 5 yıllık süre şartının 4 yıl olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
  • 7433 sayılı Kanun ile kadroya geçen personelin sözleşmeli süreler dahil 4 yılını tamamlamaması nedeniyle “aile sağlığı çalışanı sözleşmesi” imzalamasına izin verilmemektedir. Kadroya geçmelerine rağmen hala bu sınırlamaya tabi tutulmaları mağduriyet oluşturmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi için kadroya geçen personelin süre şartı aranmaksızın aile hekimliklerinde sözleşme imzalamasına izin verilmelidir. 

Editör: Ceren Yıldız