Gündem

Trabzon’da Kaç Aile Hekimi İş Bıraktı? İl Sağlık Müdürü Açıkladı

Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, aile hekimlerinin düzenlediği iş bırakma eylemi hakkında açıklamada bulundu. Müdür Usta, 285 aile hekiminden 1. gün 12 ve 2. gün için 3 hekimin iş bıraktığını açıkladı.

Trabzon Sağlık İl Müdürü Dr. Hakan Usta, kentteki 285 aile hekiminden 1. gün 12 ve 2. gün için 3 hekimin iş bıraktığını açıkladı. Bugün iş bırakan aile hekimi olmadığını açıklayan Sağlık İl Müdürü Dr. Hakan Usta, halkın mağdur edilmediğini dile getirdi.

Sürecin mağduriyet yaşanmadan tamamlandığını dile getiren Sağlık İl Müdürü Dr. Hakan Usta, “Halkımızın mağduriyetine yol açılmayacak şekilde yöneticilerimizin de koordinasyonunda iş süreçleri yönetilmiştir.” dedi.

Aile Hekimleri Neden Greve Gitti?

Grev gerekçesi hakkında da açıklama yapan Müdür Usta, “Grev gerekçesi yönetmeliğe gelirsek; Bakanlığımız, gelecekte yaşanılabilecek sağlık sorunlarını görerek belirli uygulama yöntemleri geliştirmek durumunda kalmıştır. Bu uygulamaları da Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği içerisine koyarak Aile Hekimlerine hem toplum sağlığı için gerekli olan çalışmaları yaptırmak hem de karşılığında daha fazla kazanç elde edebilme imkanını oluşturmuştur.” değerlendirmelerinde bulundu.

Yeni Yönetmelikte Neler Var?

Yönetmeliğin toplumla ilgili bölümüne de dikkati çeken Dr. Hakan Usta, “Toplum sağlığını ilgilendiren konulardan bahsedecek olursak; onlardan biri antibiyotiklerle ilgili olan karar olup gelecekte antibiyotiklere toplumsal direnç gelişebilmesi nedeniyle ihtiyaç olduğunda kullanılamaz duruma sürüklenmemizin önüne geçebilme adına alınan karardır. Diğeri ise normal gebeliğe teşvik ve gebe, bebek ve lohusa takiplerinin daha düzenli bir şekilde yapılarak anne ve bebeğin sağlığını koruma altına alabilme çalışmasıdır.” İfadelerini kullandı.

Aile Hekimleri Aktif Rol Oynayacak

Aile hekimlerinin tüm bu süreçlerde aktif rol oynayacağına işaret eden Sağlık İl Müdürü Usta, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Bunlar yapıldığı takdirde gelecekte toplum sağlığı açısından daha güvende olduğumuzu söyleyebilmek mümkün olacaktır. Bu takiplerin yapılabileceği yegane yer de Aile Sağlığı Merkezleri olup Aile Hekimlerimizin bu konuda rolleri büyüktür ve anlamlıdır.

Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığımız Aile Hekimlerini ekonomik olarak da memnun edecek şekilde düzenlemeler yapmış ve Aile Hekimlerimizin 1 Kasım 2024 itibariyle yeni uygulama yöntemlerine adaptasyonu için gerekli bilgilendirmeleri iletmiştir. Beklentimiz toplum sağlığı açısından riskleri en aza indirgemek ve geleceğe daha umutla bakmaktır. Bu doğrultuda duyarlı olan tüm Aile Hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.”