Gündem

Yarı Zamanlı Çalışma Yönetmeliği çıksın, memurun mağduriyeti giderilsin

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, kamu kurumlarında çalışan ve doğum yapan annelerin çalışma saatleriyle ilgili mağdur olduklarını açıkladı.

“HAK TANINDI AMA UYGULANAMIYOR”

Yazgan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri kapsamında, yeni doğum yapmış annelere yarı zamanlı çalışma konusunda hak tanındığını ancak bunun uygulanmadığını belirtti. Yeni doğum yapmış memur bir annenin yarı zamanlı çalışma talebinin devlet memurları kanununda düzenlendiğini belirten Yazgan, konunun aileler tarafından sık sık yargıya taşındığını ve davaların kamu görevlileri lehine sonuçlandığını söyledi.

“KANUN HÜKMÜ BU KONUDA NET”

Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesinde mazeret izinlerinin nasıl verileceğinin belirlendiğini ifade eden Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, ilgili maddede “Doğum sonrası analık izninin veya tercih edilmesi durumunda 104. maddenin (f) bendinde öngörülen doğum sonrası yarım zamanlı çalışma süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memurlar ise babalık izninin bitiminden başlamak üzere, ilgili mevzuat uyarınca çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihe kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilirler” hükmüne yer verildiğini söyledi.

“UYGULANIRSA AİLE MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK”

Kişinin talebi doğrultusunda kanun hükümlerinin kurumlar tarafından uygulanması gerektiğini aktaran Yazgan, “Doğum yapan memurun yarım ücretli kısmi çalışma talebinin yerine getirilmesi ile hem aile mağduriyeti ortadan kalkacak hem de devletin kasasından çıkacak ödemeler yarı yarıya düşecek, bu durumdan devlet de kazançlı çıkacak” dedi.

“KARARNAMEYE GEREK YOK, KANUNU VAR”

Yeni doğum yapan kamu görevlilerinden çok sayıda şikâyetler aldıklarını belirten Yusuf Yazgan, kurumların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkmadığı gerekçesiyle yarı zamanlı çalışma başvurularını reddettiklerini söyledi. “Kamu görevlileri tarafından açılan davaların büyük çoğunluğu memur arkadaşlarımızın lehine sonuçlanıyor” diyen Yazgan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda zaten ilgili hükmün bulunduğunu ve kararname ile düzenlenmesi gereken bir durumun olmadığını söyledi. Yazgan, mağduriyet ve uygulama farklılıklarının son bulması adına konuya ilişkin yönetmeliğin bir an önce çıkarılması çağırısında bulundu.

Milli Gazete