Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen “Yumurta Donasyonu” hakkında bilgiler verdi;

Yumurta donasyonu, bir kadın hastanın hamile kalmak için başka bir kadının yumurtalarını kullandığı özel bir süreçtir. Yumurta donasyonunun hastalarımıza bir seçenek olarak sunulduğu zamanlar vardır. Bunlar, bir kadın hastanın radyoterapi veya kemoterapi tedavisi gördüğü ve ayrıca kadının yumurtalarının bebek üretemediği zamanları içerir.

Ek olarak, yumurta donasyonu, genetik bozuklukların taşıyıcısı olan ve durumu bebeklerine geçirmek istemeyen kadınlara alternatif bir seçenek sunar. Bağışlanan yumurtalar, gerekirse bir partnerin spermi veya donörü kullanılarak döllenebilir.

Bazı kadınlar kendi yumurtalarıyla çocuk sahibi olamıyor. Bunun birçok nedeni vardır olabilir. Cerrahi / kemoterapi / radyoterapinin neden olduğu yumurtalıklardaki hasardan genetik erken yumurtalık yetmezliğine veya ileri anne yaşına kadar birçok durum çocuk sahibi olamama nedeni olabilir. Yumurta donasyonuna ihtiyaç duyan çoğu kadın veya çift, birkaç yıldır kısırlıkla mücadele etmektedir. Genellikle IVF döngülerini kendi yumurtalarıyla geçirirler, ancak düşük yumurta sayısı ve düşük yumurta kalitesi nedeniyle başarısız olurlar.  Bu nedenle ilgili kişi için en uygun yöntem yumurta donasyonudur.

Fazlası: Yumurta Donasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

Yumurta donasyonu nedir?

Yumurta donasyonu, bir donörden alınan yumurtalarla in vitro fertilizasyonu (IVF) içeren yardımcı bir üreme tedavisidir. Bu teknik sayesinde çeşitli nedenlerle kendi yumurtalarını kullanamayan kadınlar yine de hamile kalabilmektedir. Donör yumurtaları gerekirse partnerin veya donörün spermi ile döllenir ve seçilen embriyo hastanın rahmine transfer edilir. Bu nedenle yumurta bağışı, başka bir şekilde çocuk sahibi olamayacak kadınlar için yaşam mucizesini mümkün kılar.

Yumurta donasyonu Ne zaman kullanılır?

Yumurta donasyonu, bir donörden veya eşten alınan bir sperm örneği ile gerçekleştirilebilir. Bu tedavi aşağıdakiler için önerilir:

·       İleri anne çağındaki hastalar.

·       Yumurtalık yetmezliği olan kadınlar (menopoz veya başka bir nedenle) veya erken menopoz (40 yaşın altında).

·       Kalitesizlik nedeniyle kendi yumurtalarını kullanamayan kadınlar.

·       Tespit edilemeyen kalıtsal hastalıklar nedeniyle kendi yumurtalarını kullanamayan kadınlar.

·       Yumurtalıklarına yumurta temin etmek için veya yumurtalık ameliyatından sonra erişilemeyen kadınlar.

·       Tekrarlanan kadınlardan sonra in vitro fertilizasyon döngüleri başarısız oldu.

·       Tekrarlanan düşükler yaşayan kadınlar.

Yumurta donasyonu başarı oranı nedir?

Anneliği ertelemenin genel eğilimi nedeniyle, bugün doğurganlığı etkileyen ana faktör yaştır. Kadın doğurganlığı 35 yaşından sonra oldukça keskin bir şekilde azalır ve 40 yaşın üzerindeyken hamile kalma şansınız sınırlıdır.

Donörün yumurtalarını kullanmak, hastanın yumurtalarını kullanmaktan çok daha iyi gebelik oranları sunar ve aynı zamanda hastanın kendisinin hamile kalmasını sağlar. Bu güne kadar, en yüksek gebelik oranlarına sahip yardımcı üreme tedavisidir.

Hamilelik olasılığı, her durumda, birçok faktöre bağlıdır: yaş, yumurtalık rezervi, tıbbi ve üreme öyküsü… Ayrıca yumurta donasyonunda uzmanlar en uygun ve kişiselleştirilmiş tedaviyi reçete eder ve en gelişmiş teknolojiler ile bu olasılığı en üst seviyeye çıkarır.

Yumurta donasyonu nasıl yapılır?

İlk ziyaret

Kliniklerden birine ilk ziyaretiniz her zaman ilk adımdır. Doğurganlık uzmanları ihtiyaçlarına en iyi uyum sağlayan tedavi için kişiselleştirilmiş bir teşhis ve öneri sunar. Konsültasyon sırasında, hastanın tıbbi kaydını ve varsa yapılan önceki tedavilerle ilgili tüm raporları analiz ederler. Ayrıca, bu randevu tam bir jinekolojik muayenenin yanı sıra heteroseksüel çiftler durumunda sperm analizini içerir ve sperm örneği dondurulabilir ve sonraki döllenme için saklanabilir. 

Donör eşleştirme

Anne adayları aşağıdakileri içeren en uygun donörü seçmeyi garanti eden yenilikçi bir sistem olan yumurta donasyonu işlemi için özel bir testten geçirilirler:

·       Fenotip analizi

·       IVI Biyometrik Tarama

·       Genetik analiz

Bu, sadece göz rengi, boy, kan grubu ve Rh faktörü uyumluluğu gibi fiziksel özelliklerin dikkate alınmasını sağlar. IVI Biyometrik Tarama, 1'den 100'e kadar bir ölçekte değerlendirebilen bir yazılım tarafından desteklenen yüz benzerliğini de dikkate alır. Son olarak, seçim sürecinde tüm donörlerimize, 600'e kadar genetik hastalığa neden olması muhtemel genlerin varlığını tespit etmeyi sağlayan bir Uyumluluk Genetik Testi (CGT) uygulanır.

Yumurtalık stimülasyonu

Donörün yumurtasının ve eşin veya donörün sperminin döllenmesi bir laboratuvarda gerçekleşir. Aynı zamanda, kendi ülkelerine geri döndüklerinde, hasta embriyo implantasyon şansını en üst düzeye çıkarmak için rahmini hazırlamak için 10 gün boyunca doğurganlık ilacı alır. Bu stimülasyon, hem ultrason taramaları hem de kan testi sonuçları ile doğru evrimini denetleyen tıbbi ekibimiz tarafından her zaman izlenecektir.

Yumurta aktarımı

Daha sonra kliniğe gidersiniz ve uzmanlar implantasyon için mükemmel noktaya erişmeye yardımcı olan bir kanül yerleştirerek kadınların rahmine en iyi embriyoyu sokan bir transfer gerçekleştireceklerdir. İşlem ağrısızdır, anestezi gerektirmez ve birkaç dakika dinlendikten sonra hasta günlük aktiviteye devam edebilir ve aynı gün eve geri dönebilir.

Kanunsuz emri yerine getiren memurun sorumluluğu Kanunsuz emri yerine getiren memurun sorumluluğu

Hamilelik testi

Transferden 11 gün sonra, hasta kan gebelik testi yapacaktır. Sonuç pozitifse, 20 gün sonra jinekolog, IVI'nin sizi taburcu edeceği temelinde bir kontrol ultrason taraması yapacak ve hamileliği doktorunuzla veya ebenizle izlemeye devam edebileceksiniz.

Yumurta donörleri ve alıcıları nasıl eşleştirilir?

Anonim olarak yumurta bağışlıyorsanız, yumurtaları almayı düşünen kadına profiliniz verilir. Bu, fiziksel özellikler (saç ve göz rengi, boy, kilo, yapı, ten rengi, ırk), kan grubu, kariyer, yaşam tarzı bilgileri ve eğitim gibi tanımlayıcı olmayan ayrıntıları içerir.

Çok fazla yumurta donörü olmadığından, genellikle bir yumurta donörü uman kadınların bekleme listesi bulunmaktadır. Bu nedenle bağış yapmaya gönüllü olduktan sonra oldukça hızlı bir şekilde eşleştirilmeniz muhtemeldir.

Kaynak: https://tupbebekmerkezlerikibris.com/

Editör: Sercan Yılmaz